ALKMAAR - De Indiase Himalaya is een uitstekende bestemming voor trektochten. Hier kunnen wandelaars genieten van prachtige uitzichten op de ongerepte natuur en van de rust in de bergen. Voor boulderaars is Hampi in Zuid-India de laatste jaren een hotspot geworden. Dit artikel geeft informatie over de mogelijkheden van wandeltochten en klimmenbestemmingen in India en waar u op moet letten als u naar India wilt reizen. Reizigers uit Nederland, bijvoorbeeld, moeten altijd een visum aanvragen.


Wandelen in de Himalaya

De Himalaya in Noord-India is zeer geschikt voor verschillende soorten trektochten. De besneeuwde toppen, adembenemende uitzichten en wilde landschappen met verscheidene boomsoorten zijn gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor degenen die zich in de bergen wagen voor een meerdaagse trektocht. De Himalaya strekt zich uit over het hele noordelijke deel van India, wat betekent dat trektochten hier zeer divers kunnen zijn. De populairste en beste regio's voor trektochten zijn Ladakh, Himchal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim en Arunachal Pradesh.

Het aanbevolen seizoen voor een wandelvakantie in de Indiase Himalaya varieert per regio en de gekozen wandelroute. Over het algemeen is de aanbevolen periode voor een trek in Ladakh de zomer (tussen juni en augustus). In Himchal Pradesh en Uttrakhand zijn de lente en de herfst de beste tijden om te reizen en in Sikkim en Arunachal Pradesh is de beste tijd om te hiken in de herfst (september tot november). Voor reizen naar het noordwestelijke deel van de Himalaya is de luchthaven van Delhi voor de meesten het eerste punt van aankomst. Veel touroperators bieden een transfer aan van de stad naar de bergen. Wie naar het noordoostelijke deel van de Himalaya wil reizen, kan beter op de luchthaven van Guwahati vliegen.

Trekken en visum

Voor reizen naar India is een visum vereist. Welk type visum nodig is, hangt af van het precieze doel van de reis. Voor de meeste trektochten is een eTourist visum India in de meeste gevallen voldoende. Dit visum kan gemakkelijk online worden aangevraagd en geeft reizigers de mogelijkheid om maximaal 30 dagen in India te verblijven. Voor sommige tochten en bergexpedities is een vergunning vereist en in zeldzame gevallen is ook een speciaal alpinistenvisum vereist. Reizigers dienen van tevoren bij de touroperator na te vragen of een vergunning of speciaal visum vereist is.

Boulderen in Hampi

Het landschap van Hampi wordt gekenmerkt door rotsen en monolieten van granietsteen van verschillende afmetingen, die uitstekend geschikt zijn voor boulderen. In dit boulderparadijs in het zuiden van India liggen duizenden boulders van verschillende niveaus, waardoor klimmers van alle niveaus er naartoe reizen. Vooral in de tussenliggende niveaus is er hier een grote verscheidenheid aan boulders, zeer dicht bij de oude ruïnestad Hampi, die op de UNESCO-lijst staat. Het meeste boulderen is op loopafstand van Hampi. U hoeft alleen maar de rivier over te steken en u bevindt zich midden in een zee van boulders.

Reis naar Hampi

Hampi is relatief gemakkelijk te bereiken, omdat de stad goed is aangesloten op het wegennet. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven ligt in de op twee na grootste stad van India, Bengaluru, op ongeveer 350 km afstand. Van hieruit kunt u rechtstreeks naar Hampi rijden of eerst de trein of bus naar Hospet nemen. Hospet is de grootste stad in de omgeving van Hampi en ligt op slechts 13 km afstand. Vanaf hier zijn er verschillende manieren om Hampi te bereiken. Omdat de stad een populaire toeristische trekpleister is, rijden er elke dag verschillende bussen van Hospet naar Hampi. Als u niet met de bus wilt wachten en geen auto wilt huren, kunt u ook een autoriksja nemen, die direct bij het station op aankomsten wacht en reizigers voor een paar euro naar Hampi brengt.

Inreis India en visum

Of u nu naar India reist om te wandelen, te klimmen of voor cultuur, u moet altijd op de hoogte zijn van de toegangsregels. U moet op de hoogte zijn van de huidige maatregelen met betrekking tot het coronavirus en rekening houden met het visum India. Om India binnen te komen, kunt u een het e-visum ‘eTourist’ aanvragen, waarvoor u niet naar de ambassade of het consulaat hoeft te gaan. Voor de meeste trektochten en klimtochten is het e-visum de beste keuze.