ALKMAAR - Om later nog steeds fit en gezond te zijn, moeten kinderen dagelijks minstens één uur matig intensief bewegen. Helaas haalt tachtig procent van de kinderen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) niet. Ook voor dreumesen en peuters is dit minimale uur buitenspelen van groot belang. Daarom is het belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd regelmatig buiten te laten spelen en ervoor te zorgen dat ze voldoende bewegen. Maar wat maakt buitenspelen nu zo gezond en hoe moedig je je kinderen aan om naar buiten te gaan? In dit artikel delen we diverse tips over buitenspelen en bespreken we professionele en gecertificeerde speeltoestellen zoals klimrekken, grote glijbanen, schommels en speelcombinaties.

Wat is er gezond aan buitenspelen?

Buitenspelen, zoals spelen in de zandbak, schommelen en glijden, biedt natuurlijk frisse lucht, maar er zijn nog tal van andere voordelen. Kinderen die veel buiten spelen worden socialer en sterker. Ze ontwikkelen zelfvertrouwen, herkennen emoties van hun speelmaatjes beter en kunnen conflicten gemakkelijker oplossen. Daarnaast heeft beweging positieve effecten op hun gezondheid; het verlaagt stressniveaus en helpt overgewicht te voorkomen. Voor basisschoolkinderen bevordert buitenspelen ook de cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties. Vooral kinderen die moeite hebben met stilzitten, profiteren van dagelijks buiten spelen.

Wat zijn de voordelen van buitenspelen voor kinderen?

Vitamine D: buitenspelen bevordert de aanmaak van vitamine D door blootstelling aan zonlicht, wat zorgt voor sterke botten en een gezond gebit;

Betere eet- en slaappatronen: regelmatig buitenspelen helpt kinderen beter te eten en te slapen;

Creatief spel: buiten spelen in de natuur stimuleert creatiever en gevarieerder spel dan binnen;

Gezondheid: kinderen die opgroeien in een groene omgeving bezoeken minder vaak de huisarts dan kinderen uit minder groene omgevingen.


Buitenspelen op veelzijdig klimtoestel

Ben jij bij een gemeente verantwoordelijk voor het creëren van speelgelegenheid voor kinderen en ben je op zoek naar speeltoestellen voor een openbare speeltuin? Een groot klimtoestel met verschillende onderdelen is een perfecte keuze en past op elke speelplaats. Het spelen op zo'n toestel leert zowel jonge als oudere kinderen samenwerken in een team en prikkelt de fantasie. Bij Hercules Speeltoestellen, een professionele leverancier van speeltoestellen, vind je een ruime collectie klimtoestellen met kleurrijke, educatieve panelen en bewegende onderdelen die de zintuigen van kinderen stimuleren. Er zijn diverse opties beschikbaar, zoals speelcombinaties met bruggen, torens, een brandweerpaal, klimwand en klimnet. Hiermee trek je peuters, kleuters en schoolgaande kinderen aan. Bekijk de website van Hercules Speeltoestellen en ontdek de mogelijkheden.