ALKMAAR - Als wielrenner begrijp je het belang van veiligheid tijdens het fietsen. Het dragen van een fietshelm is tegenwoordig standaard geworden en wordt sterk aangemoedigd vanwege de bescherming die het biedt bij een valpartij of ongeval. Maar er is nog een belangrijk kledingstuk dat vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om veiligheid: fietshandschoenen.


Bescherming bij een val

Hoewel een fietshandschoen niet dezelfde bescherming biedt als een fietshelm, kan het nog steeds van onschatbare waarde zijn bij een val. Wanneer een wielrenner valt, is een van de eerste reflexen om de handen uit te steken om de impact op te vangen. Fietshandschoenen met gevoerde palmgebieden en beschermende materialen helpen de impact te absorberen en verminderen het risico op schaafwonden, snijwonden en blaren. Door je handen te beschermen, minimaliseer je de kans op ernstige verwondingen en bevorder je een sneller herstel.

Trillingsdemping en comfort

Wielrennen kan behoorlijk intensief zijn, vooral tijdens lange ritten of op divers wegdek. De vele trillingen en schokken kunnen vermoeiend en ongemakkelijk zijn voor je handen. Fietshandschoenen met padding in de handpalmen zorgt voor een goede eerste demping en vermindert de impact van trillingen. Hierdoor krijg je minder snel last van tintelingen en/of pijnlijke handen. Dit verbetert niet alleen het algemene comfort, maar vermindert ook de kans op vermoeidheid wat van invloed kan zijn op je grip en controle over het stuur.

Grip en controle

Een goede grip op het stuur is cruciaal voor wielrenners. Fietshandschoenen bieden een betere grip, zelfs als je handen zweterig worden door inspanning of warm weer. Veel fietshandschoenen zijn voorzien van antislipmaterialen op de handpalmen en vingers, waardoor je een stevige grip kunt behouden, zelfs in natte omstandigheden. Met verbeterde grip kun je nauwkeuriger sturen, schakelen en remmen, wat de veiligheid en prestaties van je fietstochten ten goede komt.

Bescherming tegen weersomstandigheden

Wielrennen is een buitensport en dat betekent dat je te maken kunt krijgen met verschillende weersomstandigheden. Fietshandschoenen bieden bescherming tegen kou, wind en zelfs regen. Ze houden je handen warm en geïsoleerd bij lage temperaturen, verminderen het risico op gevoelloosheid en bevriezing. Bovendien kunnen fietshandschoenen ook beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon op de warme dagen van het jaar.

Draag jij nog geen handschoenen tijdens het wielrennen? Dan hopen wij dat dit artikel je toch heeft weten over te halen en je binnenkort toch op de fiets zit mét een mooi paar fietshandschoenen.