NEDERLAND - Het einde van het jaar komt in zicht. Voor sommigen is Oud & Nieuw het absolute hoogtepunt als er weer geknald mag worden.

Prachtige potten en pijlen kleuren de lucht in alle kleuren van de regenboog. Het is een spektakel om naar te kijken, maar helaas gaat er ook weleens iets mis – en voor huisdieren is het helemaal geen pretje... Als we ons allemaal aan een paar simpele basisregels houden, blijven de laatste dagen van het jaar voor iedereen leuk en veilig!

  • Goedgekeurd vuurwerk is alleen te koop op 28, 29 en 30 december en is altijd voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Volg die goed op om verwondingen te voorkomen.
  • Op 31 december mag geen vuurwerk worden verkocht.
  • Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december om 18.00 uur tot 1 januari om 02.00 uur.
  • Illegaal vuurwerk – moeten we het nog zeggen? – is altijd verboden.
  • Categorie 1 vuurwerk zoals knalerwten en sterretjes kun je het hele jaar kopen en mag ook hele jaar worden afgestoken. De minimumleeftijd is 12 jaar.
  • Ben je jonger dan 18 en word je aangehouden als je vuurwerk afsteekt terwijl dat nog niet mag? Dan wacht een straf bij Bureau Halt.
  • Zorg bij het afsteken van vuurwerk altijd voor voldoende ruimte tussen jezelf en het vuurwerk. Vuurwerk richten op andere mensen of dieren is levensgevaarlijk en daarom verboden.

Politie en gemeente (Handhaving) werken in de laatste weken van het jaar nog intensiever samen om vuurwerkoverlast en –schade tegen te gaan. Alle meldingen die zij krijgen, worden geregistreerd en opgevolgd.

Tips over illegaal vuurwerk?

Geef ze door via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl. Je kunt ook het algemene nummer van de politie bellen: 0900 – 8844.

Denk erom dat knallen bij (huis)dieren nog veel harder klinken dan bij ons. Steek daarom geen vuurwerk af in de buurt van dieren.