ALKMAAR - Drone vliegen, film maken, disco dansen en leren koken, dit zijn slechts een paar voorbeelden van de workshops die je in Alkmaar kunt volgen. Een workshop is een interactieve bijeenkomst waarbij deelnemers zich kunnen specialiseren in een bepaald onderwerp. Deze leerzame cursussen worden voor allerlei groepen binnen onze bevolking georganiseerd en dus ook voor jou.

Leer een nieuwe vaardigheid
Workshops zijn zeer leerzaam, sociaal en interactief. Het is een uitstekende manier om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen en persoonlijke groei te stimuleren. Een van de voorbeelden van een leerzame workshop in Alkmaar is een pokerworkshop. Tijdens deze workshop leer je in een paar uur tijd de spelregels en strategieën van poker. De workshop wordt begeleid door een professionele leraar. Wat je tijdens de sessie leert kun je vervolgens toepassen wanneer je online poker speelt via een platform als betFIRST. Aansluitend op de workshop volgt een uitgebreid 3-gangen diner waarbij de deelnemers na een intensieve leersessie even kunnen bijkomen en elkaar beter kunnen leren kennen. Het sociale aspect van workshops is immers net zo belangrijk als het leren van een nieuwe vaardigheid. Daarom gebruiken bedrijven workshops graag voor teambuilding doeleinden. Verder worden workshops regelmatig ingezet om bijvoorbeeld eenzaamheid in bejaardentehuizen tegen te gaan.

Ontdek historisch Alkmaar
Voor degenen die meer over Alkmaar willen leren zijn er workshops waarbij deelnemers het historische centrum verkennen. Het centrum van Alkmaar is rijk aan historische monumenten waar deelnemers van alles over leren. Tijdens deze wandelworkshop komen de deelnemers ook langs de kaasmarkt die van april tot september wekelijks plaatsvindt. Het is tevens mogelijk om een tour langs de kaasmarkt en een stadstour door Alkmaar met een kleine groep te ondernemen. Andere opties zijn een privé culturele wandeltocht waarbij deelnemers van alles leren over de honderden monumenten, historische gevels, middeleeuwse hofjes en grachtenpanden.

Een doe-het-zelf workshop voor thuis
Een deel van de workshops kunnen op locatie worden gegeven, zodat deelnemers zelf kunnen beslissen welke plek voor hen het beste uitkomt. Er zijn echter ook diverse workshops die op een vaste locatie binnen Alkmaar plaatsvinden. Verder worden deze interactieve sessies zowel voor particulieren als bedrijven gehouden. Een andere mogelijkheid die steeds populairder wordt is de doe-het-zelf workshop. Bij dit type workshop ontvangt de deelnemer thuis een doe-het-zelf pakket. Dit pakket bevat de benodigde materialen en de instructies in de vorm van een online video of een handleiding. Het voordeel van een doe-het-zelf pakket is dat de deelnemer zelf een moment kan kiezen om de workshop te volgen. Daarnaast kan het pakket al voor een persoon besteld worden, je zit dus niet vast aan een minimaal aantal deelnemers. Een aantal voorbeelden van doe-het-zelf pakketten die te bestellen zijn: doodling, mozaïek kunst maken, een kerstarrangement samenstellen, schilderen op doek of houtbranden.

In het teken van duurzaamheid
Workshops gericht op duurzaamheid vallen tevens goed in de smaak. Vaak wordt er tijdens dit type workshops gebruik gemaakt van oude materialen en producten die anders in de afvalbak belanden. Denk hierbij aan het upcyclen van oude kleding, kussens en servies. Zo zijn er onder andere workshops waarin deelnemers leren servies stippen of oude woonaccessoires versieren. Tijdens de workshop een duurzaam ecosysteem maken leren deelnemers van alles over de micro organismen die de natuur in stand houden. Men vult een glazen fles met verschillende planten, varens en mossen. Vervolgens worden er micro organismen toegevoegd om het eco-systeem af te maken. Hortus Alkmaar organiseert tevens regelmatig workshops en cursussen in het teken van duurzaamheid waarbij ze jong en oud in verbindingen brengen met de natuur. Tijdens deze workshops leren deelnemers van alles over kruiden, natuur fotograferen, botanisch tekenen en bloemsierkunst maken.