Beleggen is nooit zonder risico’s. In ruil voor dit risico ontvang je namelijk rendement. Toch zijn er verschillende manieren om de risico’s van beleggen te beperken. Zo wordt beleggen relatief veiliger en heb je een grotere kans op een mooi rendement. In deze column geef ik je vijf tips die je kunt gebruiken om succesvol en veilig te beleggen.


Tip 1. Kies een vorm van beleggen die bij je past

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Zo kun je zelfstandig beleggen, of het beleggen uitbesteden. Vervolgens kun je weer kiezen tussen actief beleggen en passief beleggen en daarbinnen kun je kiezen uit talloze soorten beleggingen: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, turbo’s en ga zo maar door.

Daarom is het belangrijk om van tevoren te bepalen welke vorm van beleggen het beste bij jou past. Heb je zelf weinig kennis van beleggen of wil je er niet te veel tijd aan kwijt zijn?

Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Als je wel wat kennis van beleggen hebt en het leuk vindt om je bezig te houden met de financiële markten, dan kun je bijvoorbeeld een beleggingsrekening openen bij een broker of bank.

Tip 2. Beleg met een plan

“Failing to plan is planning to fail” is een bekende quote van Benjamin Franklin. En deze uitspraak geldt ook voor beleggen: zonder een concreet beleggingsplan is de kans op succes een stuk kleiner.

Voordat je begint met beleggen is het daarom belangrijk om eerst een duidelijk beleggingsplan op te stellen. Hierin leg je een aantal dingen vast om je financiële doelen concreet te maken. Zo kun je hierin bijvoorbeeld vastleggen hoeveel je maandelijks gaat beleggen.

Tip 3. Spreiden

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: spreid je vermogen over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven, sectoren en regio’s.

Door je vermogen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende beleggingscategorieën creëer je een soort buffer binnen je portefeuille: wanneer bijvoorbeeld één sector het minder goed doet, heb jij nog genoeg beleggingen uit andere sectoren om dit verlies op te vangen.

Tip 4. Beheers je emoties

Voor (beginnende) beleggers is het soms moeilijk om emoties uit te schakelen. Hierdoor kunnen zij zomaar veel rendement laten liggen. Bekende valkuilen zijn het in paniek verkopen van beleggingen wanneer de koersen dalen en de neiging om hoge risico’s te nemen om deze verliezen zo snel weer goed te maken.

Het is echter juist belangrijk om kalm te blijven tijdens koersschommelingen: koersen gaan nu eenmaal omhoog en omlaag en doen dat al jaren. Door in paniek je beleggingen te verkopen op het laagste punt en weer in te stappen wanneer de koersen zijn hersteld, bereik je juist het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilt.

Tip 5. Begin op tijd met beleggen

Wanneer je een mooi rendement wilt behalen met beleggen, is veilig beleggen op lange termijn misschien wel één van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden.

Veel mensen die willen beginnen met beleggen, worden vaak tegengehouden door kleine schommelingen op de beurs of sensatieberichten op het nieuws. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Het perfecte instapmoment bestaat namelijk niet en op deze manier loop je in de tussentijd mogelijk veel rendement mis.

Begin daarom gewoon met beleggen wanneer je er het geld voor hebt. Op deze manier kun je zo lang mogelijk belegd blijven. “Time in the market beats timing the market” is een bekende beurswijsheid: door op de lange termijn te beleggen maak je financiële tegenvallers goed met betere tijden op de beurs.