ALKMAAR - Gedurende de seizoenen kunnen de weersomstandigheden sterk uiteenlopen. In de winter is het koud, terwijl in de zomer de temperaturen hoog kunnen oplopen. Deze aspecten spelen een grote rol op de prestaties van uw auto. Vandaar dat uw voertuig voor elk seizoen een speciale voorbereiding en verzorging nodig heeft.

Najaar en winter


Voor de winter moet uw auto gereed gemaakt zijn om alle extreme weersomstandigheden aan te kunnen die zich kunnen voordoen. Bereid uw auto in het najaar voor om het winterse weer voor te zijn. De aspecten die hierbij speciale aandacht verdienen zijn de volgende:

- Omdat er in de winter meer neerslag valt, moeten de autobanden voldoende profiel hebben en goed zijn uitgelijnd. Overweeg zelfs om winterbanden onder de auto te laten zetten, omdat dit de rijveiligheid tijdens slecht weer verbeterd.
- Ververs de motorolie en het antivriesmiddel voor een goede motorwerking in koude temperaturen.
- Check de werking van de remmen en voer indien nodig reparaties aan de kachel uit. Een goed functionerende verwarming voorkomt dagelijks ongemak, maar kan ook een goede preventieve maatregel zijn voor als u met de auto in de sneeuw komt vast te staan.
- Herstel beschadigingen in de voorruit. Omdat de temperatuur schommelt, kunnen scheurtjes uitzetten en groter worden wanneer de temperatuur van lager naar hoger gaat.
- Heeft u een oudere accu, vervang deze dan voor de winter om er zeker van te zijn dat u ook op koude dagen uw auto kunt starten.

Voorjaar en zomer

In de zomer als de vakantie voor de deur staat en de temperaturen stijgen, bereiden velen zich voor op de vakantie. Of u nu een lange rit gaat maken naar een warme bestemming, of dagtripjes gaat maken in eigen land, in beide gevallen is het goed om de auto in het voorjaar al zomerklaar te maken. Zorg er voor dat de volgende zaken in orde zijn:

- De banden moeten de juiste spanning hebben voordat u op weg gaat om een klapband te voorkomen en het brandstofverbruik te verminderen. Overweeg voor een betere wegligging de aanschaf van zomerbanden.
- Vervang na het winterseizoen de ruiterwisserbladen en zorg ervoor dat het reservoir met ruitensproeistof altijd gevuld is. Zo kunt u op elk gewenst moment stoffige ruiten schoonvegen en een goed zicht hebben.
- Omdat de temperatuur van de motor hoog kan oplopen, moet u er zeker van zijn dat er voldoende koelvloeistof in het koelsysteem zit en voor de zekerheid altijd een fles met koelmiddel in de auto hebben voor noodgevallen.

Alle seizoenen

Er zijn een aantal dingen die u elk seizoen in de gaten moet houden om uw auto een plezier te doen. Voorbeelden hiervan zijn het filter voor de reiniging van de brandstof en de autolak.

Een brandstoffilter is een belangrijk onderdeel van het brandstofsysteem, omdat deze de motor tegen schadelijke deeltjes beschermt. Een brandstoffilter kan bijvoorbeeld vuil- en roestdeeltjes uit de brandstof filteren en voorkomt dat deze in de motor terechtkomen met schade als gevolg. Als het brandstoffilter verstopt is, zorgt dit voor een lage brandstofdruk, met als gevolg te weinig brandstof en een slechte ontsteking van de motor. Hierdoor neemt het brandstofverbruik toe, kan de motor onregelmatig stationair draaien en kan het motorcontrolelampje op het dashboard gaan branden. Een goede manier om te voorkomen dat het brandstoffilter verstopt raakt, is door de tank niet helemaal leeg te rijden en tijdig te tanken.

Zorg ervoor dat de lak altijd schoon en zoveel mogelijk droog is, omdat roest zich makkelijker ontwikkelt op vochtige en vieze oppervlakken dan op droge en schone delen. Zet de auto regelmatig in de was om de lak te beschermen, krassen weg te werken en de kleur van de lak te behouden. Goede was dringt binnen op plaatsen waartoe u zelf geen toegang heeft en zorgt ervoor dat uw voertuig er langer mooi blijft uitzien.

Zet de auto in een garage

Heeft u de beschikking over een garage, zet dan hier uw auto in. Zo voorkomt u dat er zich roest kan ontwikkelen, beschadigingen veroorzaakt door voorbijgangers, zonlicht het interieur en de lak verbleken en blijft de auto goed schoon. Bovendien zult u in de winter geen last hebben van startproblemen. Een goede verzorging van de auto in alle seizoenen voorkomt problemen, verlengt de levensduur van uw auto en helpt u te besparen, omdat u weinig of geen vroegtijdige reparaties hoeft uit te voeren.

Hoe je goed voor je auto zorgt - ad.nl