ALKMAAR - Het is mooi om naar vuurwerk te kijken of om bij het afsteken harde knallen te horen. Het is alleen wel belangrijk om het veilig te doen. Ieder jaar vallen er gewonden door op een onveilige manier om te gaan met vuurwerk. Volg daarom onderstaande tips voor veilig vuurwerk afsteken. Zo weet je zeker dat jij en de toeschouwers er plezier aan beleven.

Koop vuurwerk bij een officiële vuurwerkwinkel

Veilig vuurwerk afsteken, begint bij de voorbereiding en dus bij vuurwerk kopen. Het is van belang dat je vuurwerk koopt bij een officiële vuurwerkwinkel. De verkooppunten in Nederland zijn gereguleerd.

Het is alleen toegestaan om op 29, 30 en 31 december vuurwerk te kopen bij een officieel verkooppunt. Hierop is een uitzondering en dat is dat het mogelijk is om vuurwerk op 28 december te kopen als een van de voornoemde dagen op een zondag valt. Dat is dit jaar het geval, want 31 december 2023 is een zondag.

Het is bovendien mogelijk om al eerder vuurwerk online te bestellen. De afhaaldagen zijn dan op de genoemde data. Online besteld vuurwerk mag niet thuis worden bezorgd. Dit in verband met de veiligheid.

Bewaar vuurwerk op een veilige plek

Heb je vuurwerk in huis gehaald dan is het belangrijk om dit op een veilige manier te bewaren. Dit doe je het beste op een koele en droge plek. Heb je kinderen in huis of komen deze bij je over de vloer dan zorg je dat het vuurwerk buiten het bereik van hen blijft.

Het is alleen toegestaan om op 31 december vuurwerk af te steken vanaf 18:00 uur tot 02:00 uur op 1 januari. Het is goed om te weten dat je bij veilig vuurwerk afsteken ook rekening moet houden met de regels van de gemeente, zoals met vuurwerkvrije zones.

Maak gebruik van een vuurwerkbril en aansteeklont

Het is voor het veilig vuurwerk afsteken belangrijk om een vuurwerkbril te dragen. Maak voor het aansteken van knalvuurwerk gebruik van een aansteeklont. Koop je mooi siervuurwerk? Ook dan maak je gebruik van een aansteeklont en vuurwerkbril. Zorg bij siervuurwerk ervoor dat het op een stevige en stabiele ondergrond staat.

Houd afstand

Lees de gebruiksaanwijzing voordat je het vuurwerk aansteekt. Neem na het veilig afsteken van vuurwerk afstand. Denk aan een afstand van een lengte van twee auto’s. Vermijd brandbare kleding, draag geen kleding met een capuchon en stop vuurwerk niet in je jaszak of broekzak. Verder is het voor veilig vuurwerk afsteken van belang om rekening te houden met omstanders.