NOORD-HOLLAND - "Drink voldoende, hou jezelf en je woning koel en beperk lichamelijke inspanning." Met die woorden zet het KNMI vanochtend de waarschuwing voor het extreem hete weer kracht bij. Vanaf 10.00 uur geldt voor de hele provincie, met uitzondering van Texel, code oranje.

De uitzonderlijke waarschuwing is afgegeven omdat de maximum temperaturen kunnen oplopen tot 35 graden of zelfs iets daarboven. Omdat ook de nachten nauwelijks verkoeling brengen is het zaak om zelf nog meer te doen om je koel te houden.

Vooral in stedelijke gebieden loopt het kwik volgens het KNMI snel op. Code oranje is nog tot zeker vrijdagochtend van kracht, maar gezien de voorspelling lijkt het aannemelijk dat de hittewaarschuwing pas vrijdagavond weer wordt ingetrokken. Om jezelf zo goed mogelijk te wapenen tegen de hitte, verwijst het KNMI nog maar eens naar het Nationaal Hitteplan van het RIVM.

Om aan te geven hoe bijzonder de situatie is: vandaag sneuvelt het droogterecord uit 1976 voor het eerst. Het neerslagtekort bedroeg toen gemiddeld over het land circa 257 millimeter. Dat is dit jaar 261 millimeter. Daarmee is het voor het eerst droger dan in 1976, meldt Weeronline.