ALKMAAR - Een woning lichter maken is niet altijd eenvoudig. De lichtinval is namelijk grotendeels afhankelijk van de afmetingen van de ramen. Zonder grootscheepse verbouwingen te hoeven organiseren, kun je het geheel met een aantal slimme aanpassingen echter ook lichter maken. Dan denk je aan de kleur van de muren, meubels, raambekleding en bepaalde materialen. En vooral: het negeren van min of meer opgelegde trends.

Beige kasten (of andere meubels in lichte kleuren)


Zacht gekleurde meubels weerkaatsen meer licht dan donkere. Op het platform Giga Meubel zie je talloze voorbeelden van beige kasten (lees meer) die bovendien smaakvol zijn vormgegeven. Kijk op diezelfde website naar meubels met organische vormen die daar mooi bij passen! Je geeft zo een vintage jaren '70-tintje aan je interieur, dit zeer invloedrijke design-decennium is een onuitputbare bron van inspiratie voor de inrichting van je huis. Toen waren het ook warme kleuren die de boventoon voerden, en geen zwart en goud.

Witte muren als functionele basis

Want daar zit hem eveneens de kneep: het zwart-goud-probleem. Dat is een trend die een kort leven beschoren is omdat het zwart niet best is voor je humeur en het goud snel gaat vervelen. En aangezien dat goud zelden echt is, oogt het nogal eens kitscherig. Verf je muren om te beginnen in een lichte kleur. Met witte muren zie je veel meer ruimte ontstaan. Sfeer creëer je niet met behang of de muurkleur, ook al beweren interieurgoeroe ‘s anders. Nee, het zijn de meubels en accessoires die dat doen. Kijk meteen even in de keuken: is het gehele keukenblok zwart of donkergrijs? Geef het een gezelliger kleurtje! Dit kan simpelweg met speciale verf, of door alles te laten wrappen.

Plaats glanzende objecten zoals deuren en tafels in tijdloos design


Licht weerkaatst ook vrolijk op glanzende objecten. Dan denk je al snel aan de trendy glazen tussendeur, die ook nog praktisch is. Maar ook aan een glazen tafel - tik deze woorden in op het al genoemde woonplatform en je ogen worden volop verwend. Glazen tafels zijn bovendien tijdloze items. Net als spiegels die licht weerkaatsen én voor een ruimtelijk effect zorgen.

Pas de raambekleding aan

Raamdecoratie kan veel ruimte en dus tevens lichtinval in beslag nemen. Kijk naar de alternatieven die er tegenwoordig voorhanden zijn. Het aanbod bestaat uit veel meer dan alleen gordijnen of luxaflex. Plisségordijnen bijvoorbeeld, of shutters. Idealiter laat je deze op maat maken zodat ze geen muurruimte beslaan. Overigens isoleert deugdelijke raambekleding een huis in zekere zin, dus sla je er ook nog een duurzaam slaatje uit. En vanzelfsprekend zoek je voor deze onderdelen lichte, vrolijk makende kleuren uit.