ALKMAAR - Hun eigen kinderen zijn al uit huis - en ze hebben het prima met z’n tweetjes. Maar dit schooljaar kozen Wim Kegel en Els de Groot uit Heiloo toch voor een andere gezinssamenstelling. Seray en Matteo, twee uitwisselingsstudenten van YFU, zorgen voor leven in de brouwerij.

Vorige zomer kregen ze de vraag van YFU Intercultural Exchange Programs: willen jullie weer gastgezin zijn? Vier jaar nadat ze de Japanse Keiko in huis hadden gehad. En ruim 20 jaar na de uitwisseling van hun eigen zoon naar Zweden. “We vonden onszelf eigenlijk te oud om gastouders te zijn”, vertelt Els (66). Samen met haar man Wim (67) ging ze toch overstag, omdat de vraag naar gastgezinnen groot was en omdat het haar eigenlijk ook wel leuk leek. “Na mijn pensioen vorig jaar was ik ineens veel thuis. En dat is best stil. Ik miste gezelligheid en mensen om me heen.”

Broer

De keus voor een gastkind viel op de 15-jarige Seray, een spring-in-‘t-veld uit Turkije. Els: “Het klikte gelijk. Ze is open, vrolijk en ondernemend.” Seray kwam in 4 vwo op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Ze startte met vioollessen, maakte redelijk snel vriendinnen en had al snel haar draai gevonden. Niet lang daarna volgde Matteo (17) uit Italië. Hij zat in 5 vwo van dezelfde school, maar woonde nog in een tijdelijk gezin. Om te voorkomen dat hij naar een ander deel van Nederland moest verhuizen, stelden Wim en Els hun huis nogmaals open. “Ruimte genoeg, we hebben zelf vier kinderen opgevoed.” Ook Seray was er blij mee. “Ik ben in Turkije enig kind”, lacht ze. “Een broer is echt heel leuk.”

Rummikub

En zo vormen de vier een tijdelijk, internationaal gezin - dat altijd samen eet, soms samen kookt en elke avond één potje Rummikub en twee potjes Uno speelt. Els: “Dat is een gezellig familiemoment. Ik kijk er iedere dag naar uit.” Seray en Matteo spreken al goed Nederlands, omdat ze dat thuis ook consequent doen. “Alleen als ze het echt niet begrijpen, schakelen we over op Engels”, zegt Els.

Vla met slagroom

Overdag hebben ze allemaal hun eigen programma: Wim werkt nog drie dagen per week, Matteo en Seray zijn druk met school. Beide uitwisselingsstudenten volgen een volledig (technisch) vakkenpakket en Matteo doet daar ook nog Latijn en Grieks bij. Ze maken lange dagen en werken hard. “Het Nederlandse onderwijs was voor mij een reden om naar Nederland te komen”, vertelt Matteo. Zo gebruikt hij dit jaar ook om open dagen van universiteiten te bezoeken. “Ik wil hier na mijn eindexamen studeren. Biologie of milieukunde.” Wat hij verder fantastisch vindt aan Nederland? “Vla met slagroom. En treinen die op tijd rijden!” Daarnaast fietst hij graag. “Als het een beetje mooi weer is tenminste.”

Seray vindt het fijn dat het hier zo veilig is. Dat er geen dreiging is van aanslagen, zoals in Turkije. Het allerleukste wat ze heeft gedaan, is carnaval vieren met andere uitwisselingsstudenten in zuid-Nederland. Sinterklaas met vriendinnen was ook gezellig. En op het wensenlijstje staan nog Koningsdag, de Efteling en veel uitstapjes in het weekend. Samen met Matteo reist ze graag door Nederland. Maar eigenlijk geniet ze overal van en heeft ze nog geen moment last van heimwee gehad. “Nederland is klein, maar zo leuk en mooi. Hier thuis is het super gezellig. Ik ben heel blij.”

Blij zijn ook Wim en Els, met hun levendige gezin. “Matteo en Seray zijn een kadootje. Ze brengen veel lol en vrolijkheid.”