DE BILT - Na een bloedheet weekend lijkt het ook voor de komende dagen raadzaam om zover mogelijk verkoeling te zoeken. De tropische warmte blijft namelijk zeker tot en met woensdag aanhouden en zelfs hierna lijkt de temperatuur maar mondjesmaat omlaag te gaan.


Maandag schijnt de zon weer volop. Hier en daar ontstaat wel wat sluierbewolking, maar de verwachting is dat zon daar dwars doorheen breekt. Aan het eind van de ochtend is in bijna het gehele land de 30 graden grens al bereikt. Allen bij de Waddeneilanden blijft het wellicht iets onder die tropische waarden. In de middag is het overal tropisch en komt men van 31 graden in het noordwesten tot 36 graden in het zuidoosten. Daar zijn in de avond wel wat plaatselijke onweersbuien mogelijk.

Dinsdag geeft een zelfde beeld en door de hoge luchtvochtigheidsgraad kan het opnieuw benauwd aanvoelen. Wel is er iets meer sluierbewolking en groeit de kans op lokale onweersbuien met name in het zuidoosten van het land. Daar kan jet op sommige plaatsen zelfs 38 graden worden.

Ook woensdag lijkt er nog geen einde te komen aan de tropische hitte en met een zwakke wind en veel zon voelt het opnieuw klam aan. In het noorden en noordwesten komt men tot 30-32 graden tot 37, 38 graden richting zuidoosten. De verwachting is dat op dinsdag en woensdag ook de temperatuur in de nacht niet onder de 20 graden komt.

Donderdag begint opnieuw zonnig, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en dat verhoogt de kans op (stevige) onweersbuien. De temperatuur loopt daardoor iets terug, maar blijft nog altijd tussen de 28 en 34 graden.

Vanaf vrijdag is de hittegolf nog niet voorbij, maar wel de ergste warmte al blijft het overal nog boven de 25 graden. Er volgt dan een mix van zon, wolken en onweersbuien en het blijft broeierig aan voelen.

Het volgende weekend lijkt nog wat onzeker, maar blijft zomers. Het kan variëren tussen de 23 en 26 graden, maar tevens ligt er een nieuw warmtefront op de loer die de temperaturen kunnen doen stijgen richting de 30 graden.