ALKMAAR - Het wordt weer terrasjesweer. Heerlijk genieten van een zonovergoten dag met een verkoelend drankje in de hand. Wat kan een mens nog meer wensen? Helaas worden de prijzen op het terras ook steeds duurder. Lang leve de inflatie. Een beter alternatief is een borrel in eigen tuin. Althans, dan moet er natuurlijk wel nog een hoop geregeld worden. Zeker wanneer je ook familie en/of vrienden uit wilt nodigen. Want hoe organiseer je een leuke borrel in eigen tuin, die ook nog eens een beetje budgetproof is?

Drank inslaan

Allereerst moet er natuurlijk drank ingeslagen worden. Maar wat koop je als je budget eigenlijk niet toereikend genoeg is? Nou, het is allereerst belangrijk om te weten dat drank helemaal niet duur hoeft te zijn. Goedkope wijn is in eigenlijk elke supermarkt wel te vinden. En nee, dat hoeft echt niets af te doen aan de smaak. Er zijn heel veel budget wijnsoorten die juist heerlijk smaken. Ons advies is dus om meerdere soorten uit te proberen. Zeker als je zelf een wijnliefhebber bent, zal het vast geen probleem zijn om wat ‘voorbereidend werk’ te doen.

Het kan ook slim zijn om in de weken voorafgaand aan de borrel al af en toe wat in te slaan. Zo kun je de kosten wat meer spreiden en hoef je niet in één keer een groot bedrag uit te geven.

Houd rekening met het weer

In Nederland kunnen de weersomstandigheden heel onvoorspelbaar zijn. Het kan in de ochtend nog heel mooi weer lijken, terwijl het in de middag plotseling hard gaat regenen en er een koude wind opsteekt. De weersvoorspelling is na 24 uur eigenlijk al niet meer accuraat. Wees daarom op werkelijk alles voorbereid. Van tropische temperaturen tot ijzige kou. Dan weet je zeker dat niets jouw borrelavond kan verpesten.

Zorg er in elk geval voor dat er een plek is waar jullie kunnen schuilen. Bijvoorbeeld door een partytent op te zetten. Bovendien helpt dat ook tegen de wind of geeft het extra schaduw op een zonovergoten dag. Weet ook hoe je eventueel extra warmte kunt creëren. Zeker gedurende de lente kan het in de avond nog flink afkoelen. Dan is het prettig wanneer er een extra bron van warmte aanwezig is. Denk hierbij aan een vuurschaal.

Voldoende ruimte in de tuin

Hoeveel mensen worden er uitgenodigd? Houd wel rekening met de beschikbare ruimte in de tuin. Het is niet de bedoeling dat mensen straks niet meer goed kunnen lopen, staan of zitten. Simpelweg door een gebrek aan ruimte.

Zorg er in elk geval voor dat de tuin goed opgeruimd is. Verwijder overbodige meubels en spullen. Sla deze eventueel voorlopig op in huis. Zo creëer je meer ruimte. Heb je slechts een kleine tuin? Beperk dan het aantal genodigden tot het minimum. Stiekem is dat ook een stuk leuker, want zo is er voldoende tijd om eens met iedereen bij te praten.