UTRECHT - In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 februari vond in Utrecht de eerste editie van de ALS Sunrise Walk plaats. Bijna 1000 deelnemers liepen de 25 kilometer lange nachtwandeling voor de strijd tegen ALS en haalden daarmee een bedrag van ruim 370.000 euro op. Deze opbrengst is bestemd voor onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS.


Een groot succes

Het evenement wordt voor de eerste keer georganiseerd door Stichting ALS Nederland en is meteen al een groot succes. Sportieve deelnemers uit het hele land trotseerden de nacht en verlichtten de straten van Utrecht met lichtjes aan hun kleding. Het doel: de ziekte ALS op een mooie manier in het licht zetten. Acteur Loek Peters, ambassadeur van Stichting ALS Nederland, liep ook mee: "Dit evenement waarbij we de zonsopgang tegemoet lopen is in Utrecht, mijn eigen stad. Een thuiswedstrijd dus, onwijs leuk. Als je dit jaar niet mee hebt gedaan raad ik je aan om volgend jaar mee te doen. Het is fantastisch om in de nacht door de stad te wandelen voor het goede doel".

Saamhorigheidsgevoel

De eerste wandelaars startten rond 02:00 uur 's nachts vanaf Centraal Station Utrecht aan de tocht van 25 kilometer. Met ruim 120 deelnemende teams stond het evenement in het teken van saamhorigheid en teamspirit. Tijdens de laatste vijf kilometer breidde de groep zich nog verder uit en voegden ook ALS-patiënten en anderen zich bij de deelnemers om gezamenlijk te eindigen bij Stadion Galgenwaard.

De zonsopgang tegemoet

Vanuit het donker liep de verlichte stoet de zonsopgang tegemoet, langs het ALS Centrum Nederland dat gevestigd is in het UMC Utrecht. Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland: "We lopen de zonsopgang tegemoet, omdat we geloven dat we met meer onderzoek de oplossing voor ALS, en de aanverwante ziekten PSMA en PLS, kunnen vinden."

Dichter bij een oplossing voor ALS

In het ALS Centrum wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van ALS. Dit onderzoek is volledig afhankelijk van donaties. Gorrit-Jan: "We zijn helemaal sprakeloos dat zoveel mensen hebben meegedaan aan de eerste editie van de ALS Sunrise Walk. Samen hebben zij het fantastische bedrag van meer dan 370.000 euro ingezameld! Dit geld is keihard nodig om onderzoek naar ALS te blijven financieren. Totdat we de oplossing hebben, blijven we strijden tegen deze dodelijke ziekte."

ALS Ambassadeur Loek Peters

Na het bereiken van de finish, overhandigde ambassadeur Loek Peters de cheque aan de Alkmaarse Jet Pronk, ALS-patiënt en motor achter Team Jet. Zij zamelde met haar team, bestaande uit bijna 100 mensen, ruim €45.000 in voor de strijd tegen ALS. Ook Gorrit-Jan Blonk, Leonard van den Berg, hoofdonderzoeker van het ALS Centrum en Vincent Cornelissen, voorzitter van de ALS-patiëntenvereniging, waren aanwezig om hun dank uit te spreken. Het bekendgemaakte bedrag van € 371.654 is een voorlopige eindopbrengst. Tot eind maart kan er worden gedoneerd via www.alssunrisewalk.nl

.