ALKMAAR - Hard water is water dat veel kalk, oftewel een hoog gehalte aan calcium en magnesium bevat. Deze mineralen komen van nature voor in de grond. Het gehalte ervan in het uiteindelijke kraanwater is grotendeels afhankelijk van de geologische eigenschappen van de regio waar je woont. Wanneer kraanwater een lage hoeveelheid aan deze mineralen bevat, spreken we van zacht water. Zacht water geniet de voorkeur vanwege de aangenamere smaak, maar ook het feit dat deze in veel mindere mate kalkaanslag op leidingen en in huishoudelijke apparaten veroorzaakt.

Waterhardheid in dH uitgedrukt

De hardheid van water wordt in Duitse graden (dH) uitgedrukt. Online kun je eenvoudig op zoeken hoe het met de hardheid van het water in jouw regio gesteld is. Ook teststrookjes kunnen daarover uitsluitsel geven. Van zacht water spreken we wanneer de dH-waarde lager ligt dan 8,4. Van hard water spreken we bij een waarde van 14 en hoger. Ligt de dH hoger dan 21,8, dan is er sprake van zeer hard water.

Regionale verschillen

In Nederland komt er door de bank genomen behoorlijk hard water uit de kraan. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Zuid-Holland ligt de dH-waarde vrij hoog. Het laagst ligt deze juist weer in Friesland, Flevoland en enkele gebieden in Gelderland. Dit heeft, zoals reeds genoemd, te maken met de plek waar het water vandaan komt. Grondwater is in de meeste gevallen een stuk harder dan rivierwater. De reiniging daarvan ten behoeve van het creëren van drinkwater verandert dat niet.

Kalkaanslag kan op de lange termijn een behoorlijke kostenpost vormen

Zeker wanneer je in een regio woont waar hard water uit de kraan komt, is het raadzaam om voor een waterontharder kiezen. Een waterontharder kopen is iets wat nog vaak op de lange baan wordt geschoven. Vaak is men niet overtuigd van het nut van de investering, omdat de effecten van hard water niet direct zichtbaar zijn. Op de termijn kan deze echter voor behoorlijke kostenposten zorgen. Zo wordt de levensduur van huishoudelijke apparaten beperkt en krijgen ook leidingen behoorlijke kalkaanslag te verduren.

Energieverbruik

Bovendien verbruiken de apparaten die last hebben van kalkaanslag aanzienlijk meer energie. De recente energiecrisis heeft velen dan ook toch het duwtje in de richting van een waterontharder gegeven. Door kalkaanslag te voorkomen, werken systemen apparaten niet alleen langer, maar ook efficiënter. Dat resulteert maandelijks in een lagere energierekening.

Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een waterontharder is gebaseerd op ionenuitwisseling. De tank van de ontharder bevat negatief geladen harskorrels, die de juist positief geladen calcium- en magnesiumionen aantrekt en aan zich bindt. Zo worden deze efficiënt uit het water gefilterd. De ionen blijven achter op de harskorrels, waardoor reiniging zo nu en dan noodzakelijk is. De meest innovatieve waterontharders werken echter computergestuurd, waardoor je er na de installatie geen enkel omkijken meer naar hebt.