Sparen is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld om een buffertje op te bouwen, voor een vakantie of een nieuwe auto. Heb je echter een doel voor de lange termijn? Dan kan beleggen interessant worden. Met beleggen kun je op de lange termijn namelijk een hoger rendement behalen. Hier staat ook een hoger risico tegenover. Wat is nu de beste keuze?


Een buffer is noodzakelijk
Het is noodzakelijk om een spaarbuffer aan te houden. Hiermee kun je onverwachte, grote of noodzakelijke uitgaven betalen als deze zich voordoen. Heb je naast je buffer nog een extraatje? Dan is beleggen een goede manier om je vermogen te laten groeien. Wanneer je dit geld op de spaarrekening laat staan, wordt het door de inflatie en de lage spaarrente namelijk steeds minder waard. Bezit je in 2023 meer dan €57.000? Dan betaal je daar ook nog eens belasting over. Met beleggen loop je meer risico, maar je kunt ook een hoger rendement behalen dan op de spaarrekening.

Beleggen is voor de lange termijn
Bij de meeste spaarrekeningen staat je geld niet vast. Bij beleggen ook niet: beleggingen zijn vaak dagelijks verkoopbaar en je kunt je geld direct opnemen. Bij beleggen geldt echter wel: hoe langer je belegt, hoe beter. Met een lange beleggingshorizon heb je namelijk meer tijd om eventuele slechte beursjaren op te vangen met goede beursjaren. Daarnaast kun je optimaal profiteren van het rendement-op-rendement effect. Ga daarom niet beleggen met geld dat je binnen drie jaar nodig hebt.

Beleggen is niet zonder risico’s
Sparen is veilig, bij beleggen neem je risico. Zonder risico maak je immers geen rendement. Beurskoersen laten op lange termijn een stijgende lijn zien, maar tussentijds vinden veel schommelingen plaats. Tijdens deze schommelingen is het belangrijk om rustig te blijven en je beleggingen niet in paniek te verkopen. Goede en slechte jaren wisselen elkaar af, en uiteindelijk behaal je naar verwachting een positief resultaat.

Sparen én beleggen
Je hoeft niet te kiezen tussen sparen of beleggen. Het één sluit het ander niet uit. Juist de combinatie van sparen voor onvoorziene uitgaven en beleggen voor vermogensgroei, is voor veel mensen een goede oplossing: je kunt bijvoorbeeld elke maand een bedrag apart zetten op zowel je spaar- als beleggingsrekening. Bepaal wel vooraf of beleggen bij jouw financiële situatie past.

Vermogensbeheer
Veel mensen beleggen (nog) niet omdat zij geen verstand van beleggen hebben of denken dat het te veel tijd kost. Je kunt beleggen echter ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Dit is een professionele partij die de zorgen van beleggen voor je uit handen neemt. Samen bepaal je hoeveel risico je wilt lopen en bespreek je welk rendement je kunt verwachten. Vervolgens heb je zelf geen omkijken meer naar je beleggingen.