REGIO ALKMAAR - Hoe kun je als sociaal ondernemer je het beste in de markt zetten? Dat was de vraag die op 28 november centraal stond tijdens de ronde-tafelbijeenkomst voor sociaal ondernemers in de Regio Alkmaar. Die middag werd bovendien de Social Impact Market gelanceerd: de digitale marktplaats voor sociaal ondernemers.

Sociaal ondernemers zijn ondernemers die maatschappelijke impact voorop hebben staan. Voorbeelden zijn ondernemers die banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die koplopers zijn in de circulaire economie of die groene energie hoog in het vaandel hebben staan. Ondanks de diversiteit binnen de groep sociaal ondernemers, zijn zij er unaniem van overtuigd dat zij iets bijzonders te bieden hebben.

De ronde-tafelbijeenkomst in restaurant Stoer was onderdeel van het regionale project om sociaal ondernemers op de kaart te zetten. Wethouder Snabilie, bestuurlijk opdrachtgever namens de regio, opende de bijeenkomst met de constatering dat er in de regio een stevige kern is van sociaal ondernemers, die elkaar al goed weten te vinden. Omdat de gemeenten dezelfde doelen nastreven als de sociaal ondernemers, willen zij graag meer samen zaken doen. Om dit te vergemakkelijken werd tijdens de ronde-tafelbijeenkomst de Social Impact Market gelanceerd (https://market.socialimpactfactory.com). Het is een digitale business-to-business marktplaats, waarop sociaal ondernemers zich kunnen presenteren en eenvoudig gevonden kunnen worden door organisaties die graag zaken willen doen met sociaal ondernemers.

Er werden bovendien tips en trucs uitgewisseld om je als sociaal ondernemer goed in de markt te positioneren. Er wordt nogal eens gedacht dat de kwaliteit van de producten minder is, omdat impact voorop staat en niet het product. Afnemers en partners moeten de intentie hebben om juist met een sociaal ondernemer zaken te doen. Als alleen de prijs leidend is, maar (de bijdrage aan) duurzaamheid niet een doel is, is het voor de sociaal ondernemer soms beter om ‘nee’ te durven zeggen.

De bijeenkomst was de eerste activiteit in het project voor sociaal ondernemen in de regio. Een ander initiatief is het zó aanpassen van het gemeentelijk inkoopbeleid dat de gemeenten bij externe opdrachten voorrang kunnen geven aan sociale ondernemingen uit de regio.

Een derde voornemen is dat gemeenten bij voorkeur producten en diensten gaan afnemen van sociale ondernemers.

Sociaal ondernemers die willen aansluiten op dit initiatief kunnen contact opnemen met projectleider Bram Verrips, tel. 088 9097208.