NOORD-HOLLAND - Nu het steeds behoorlijk koud is, rijst de vraag: wanneer kunnen we schaatsen? NH Nieuws vroeg het aan weerman Jan Visser, die goed nieuws heeft voor de schaatsliefhebber. "Aankomende vrijdag kan er waarschijnlijk wel op ijsbanen en vennetjes worden geschaatst."


Sommige waaghalzen reden afgelopen week al een rondje op de bevroren plassen. Onder meer in de buurt van Ankeveen was het raak. Door de aanhoudende kou zou je misschien verwachten dat er daarom nu wel écht geschaatst kan worden, maar de sneeuwval en bewolking van afgelopen nacht gooien roet in het eten. "Daardoor was er weinig ijsgroei", verklaart Visser.

Komende nacht laat een andere voorspelling zien. Dan dalen de temperaturen lokaal weer tot -10 graden. Ook donderdagnacht gaat het flink vriezen. Het ijs is dan nog niet dik genoeg om grote ritten te maken op kanalen of meren, maar een klein rondje op de plas zit er wel in. "Het blijft wel link", waarschuwt Visser. "Verzeker je ervan dat het ijs stevig is, neem de juiste spullen mee en ga niet in je eentje", luidt daarom zijn advies.

Opnieuw beginnen
Na vrijdag is de ijspret helaas voorlopig wel weer voorbij. Dan gaat het flink dooien en zijn de temperaturen boven nul. Door het kwakkelende weer ontstaat een "rommelige situatie", voorspelt de weerman. Na het weekend keert de lichte vrieskou weer terug. "Maar qua schaatsen begin je dan dus wel weer opnieuw."