ALKMAAR - Op de havo al aan de slag met ondernemingsplannen, een duurzaam idee pitchen aan een jury en mooie prijzen winnen voor je plan: bij 'Spannend Ondernemen' onderwijsproject van Hogeschool Inholland Alkmaar gebeurde het. "Met de winst van onze onderneming het regenwoud opnieuw opbouwen! Daar gaan we voor", benadrukt Vince van team Bamboebike die op de havo zit bij het OSG Willem Blaeu in Alkmaar. Dit team wint de eerste prijs bij 'Spannend Ondernemen' op dinsdag 7 mei. Op de tweede finaledag op woensdag 8 mei liet winnaar Marvin weten: "Wij lanceren een app waardoor je eten kunt delen dat anders zou worden weggegooid. Door onze app schuif je gezellig bij elkaar aan tafel. Geen voedselverspilling en minder eenzaamheid!" Marvin en Riley zitten op de havo op het Regius College in Schagen. Dit kwam naar voren in de pitches op de finaledagen van het Onderwijsproject 'Spannend Ondernemen'.

Pitchen
Op de twee finaledagen, 7 en 8 mei, hebben 15 teams scholieren van de havo uitgewerkte ondernemingsplannen gepresenteerd voor een jury bij Hogeschool Inholland Alkmaar. De havisten komen van acht verschillende scholen uit Noord-Holland. Zij zijn de afgelopen maanden op weg geholpen door Alkmaarse studenten Business Studies, Accountancy en Finance & Control.

Begeleiden
Leren hoe je een gedegen ondernemingsplan schrijft. Ruim twintig tweedejaars studenten van de opleiding Business Studies, Accountancy en Finance & Control hebben de afgelopen drie maanden 400 leerlingen van acht verschillende scholen uit Alkmaar, Schagen, Enkhuizen, Hoorn en Wieringerwerf hierin begeleid. "Dit mooie project begeleiden en de scholieren verder helpen met hun ideeën en ondernemingsplannen is een welkome aanvulling op mijn cv. Het presenteren van de finales is ook ontzettend leuk om te doen. Daar leer je veel van", vertelt Ruben Zeeman, student Business Studies. Ruben presenteert de finaledagen samen met Jessica Bosman en Vivian Heddes. "Als student verrijkt dit onderwijsproject Spannend Ondernemen je en voor de havisten is dit ook echt een uitdaging en leuke ervaring."

Finale 7 mei
De ideeën bruisten op beide finaledagen. Team Bamboebike wint de finaledag 7 mei van Spannend Ondernemen. "Wij bieden een goed duurzaam alternatief voor de ov-fietsen. En gaan met de winst het regenwoud opnieuw opbouwen", vertelt Olaf. Het team havisten van OSG Willem Blaeu wint de eerste prijs met het ondernemingsplan dat ze de afgelopen 3 maanden onder begeleiding van studenten Business Studies, Accountancy en Finance & Control hebben opgesteld. Ze mochten 250 euro in ontvangst nemen. Uit de pitch en finale kwam team Coating cups van het Dalton College uit Alkmaar als tweede uit de bus. Green Planet van RSG Enkhuizen wint de derde prijs. "Met de Ecoin kun je betalen op festivals. Ze zijn gemaakt van gerecycled afval. Afval dat is verzameld op festivals en zo wordt hergebruikt. We bieden met Ecoin ook direct een opruimdienst aan voor festivals", vertellen Hero, Ruben en René van Willem Blaeu tijdens hun pitch. Rabobank Alkmaar vindt dit idee het duurzaamste ondernemingsplan en beloont de havisten met de speciale Duurzaamheidsprijs, ook een mooi bedrag van 250 euro. De jury: Annemieke Eriks-Polle accountmanager MKB bij Rabobank Alkmaar, Peter de Groot van THOBS career development en Anne Groot kwaliteitsmanager bij Breinstein hebben de ondernemingsplannen en pitches beoordeeld op 7 mei.

Winnaars 8 mei
Team Aan Tafel, havisten van het Regius College uit Schagen, wint de finaledag 8 mei van Spannend Ondernemen. "Een handige app om voedselverspilling tegen te gaan en eten te delen", vertelt Marvin. Op de tweede finaledag bestaat de jury uit Maikel Marinus, accountmanager MKB bij Rabobank Alkmaar, Joost van den Burght van Stichting MEO en assistent accountant Manon Schipper van Beuk Accountants. De jury beoordeelde team Solconvert van het PCC Alkmaar met de tweede prijs. De verkoelende armband van het Jan Arentsz wint de derde prijs. De speciale Duurzaamheidsprijs uitgereikt door Rabobank Alkmaar e.o. ging naar teamFreshly van het Regius College! "Ons doel is om de plastic soep tegen te gaan. We introduceren verpakkingen voor shampoo en douchegel die je hergebruikt. Je kunt dan je shampoo bijtanken bij het Kruidvat" vertellen Nienke en Imani enthousiast. Het levert ze de Duurzaamheidsprijs op!

Samenwerking
'Spannend Ondernemen' is een samenwerkingsproject van Hogeschool Inholland Alkmaar met het Willem Blaeu College, het Jan Arentsz College, het Petrus Canisius College, het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar, het Regius College uit Schagen, de RSG uit Enkhuizen, Oscar Romeo/ Tabor College uit Hoorn en de RSG Wiringherlant uit Wieringerwerf.