ALKMAAR - Waar je vroeger slechts op enkele fysieke plekken kon gokken, kan dit sinds een aantal jaar ook zeer laagdrempelig online. Dit is een schrikbarende verandering. Door de legalisering van online goksites is de populariteit van deze gevaarlijke hobby toegenomen. Veel mensen beginnen met één keer en een laag bedrag. En laten het stilzwijgend uitlopen op een oncontroleerbare verslaving. En dat baart specialisten zorgen. Gok jij vaker dan je eigenlijk zou willen? Dan loop je mogelijk risico op een gokverslaving.

Wat is een gokverslaving?

Je spreekt pas van een verslaving wanneer gokken een dwangmatige activiteit wordt en de persoon de situatie niet langer onder controle heeft. Vaak gokken mensen om negatieve gevoelens te onderdrukken. Soms onbewust. Gokken biedt dan een kortdurende afleiding. De spanning van het gokken zorgt ervoor dat het beloningscentrum in je hersenen wordt geprikkeld. Je voelt je tijdelijk beter. Toch gaat het bij een verslaving allang niet meer om winnen. Gokverslaving is namelijk een gedragsverslaving die je totaal in zijn greep kan hebben. De verslaving zorgt vaak voor financiële problemen die vervolgens uitmonden in fysieke en mentale ongemakken.

Steeds meer online gokverslaafden

Sinds 2021 is online gokken niet langer illegaal. Het legaliseren van de online gokwereld heeft geresulteerd in vele nieuwe gebruikers en daarmee dus ook vele nieuwe potentiële gokverslaafden. Online gokken is een ongoing activiteit. Het stopt nooit en is 24/7 per dag toegankelijk. Dat maakt gokken via bijvoorbeeld een mobiel of laptop niet alleen laagdrempelig, maar ook anoniem zeer toegankelijk. De grootste valkuil van online gokken? Je speelt met coins, oftewel digitaal geld. Hiermee verlies je totaal het overzicht op hoeveel geld je eigenlijk inzet en hoeveel geld je verliest. En als laatste ligt het tempo van geld verbrassen en stuk hoger. Stel je speelt roulette in een casino, duurt het veel langer voor de ronde voorbij is en er opnieuw kan worden ingezet. Online gaat dit proces vele malen sneller waardoor het geld ook sneller opraakt. Een online verslaving lijkt misschien erger. Toch lijken de symptomen van een online gokverslaving gelijk aan dat van een offline gokverslaafde.

Ben ik gokverslaafd?
Een verslaving begint vaak onschuldig. Totdat er ongemerkt steeds vaker ingezet wordt op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Gokken wordt steeds normaler en voelt aan als fijne ontspanning. Je blijft het verslavingsgedrag voor jezelf goedpraten en de geldbedragen lopen steeds hoger op. Vaststellen of er sprake is van een gokverslaving? Dan herken je je wellicht in de volgende vier signalen. Je bent vaak voor een langere tijd onverklaarbaar afwezig. Je bent vaak en obsessief bezig om op verschillende manieren aan geld te komen. Daarnaast heb je constant last van stemmingswisselingen. Van erg positief bij winst, maar boos en agressief bij verlies. Tot slot probeer je het liefst sommige zaken te verbergen. Zaken zoals afschriften, rekeningen en alledaagse dingen houd je het liefst voor jezelf. En tot overmaat van ramp word je erg chagrijnig als mensen ernaar vragen. Terwijl dit eigenlijk komt omdat je je schaamt. Herken je je in sommige of veel van bovenstaande signalen, dan is het verstandig om contact op te nemen met specialisten die precies weten hoe ze kunnen helpen als je gokverslaafd bent.