ALKMAAR - Zondag 18 maart gaf wethouder Sport, Pieter Dijkman, het startsein voor de grootscheepse renovatie van Alkmaarse ijsbaan De Meent Bauerfeind. Gedurende de zomermaanden wordt de gehele koelinstallatie vervangen door een duurzamer alternatief en wordt het terrein technisch voorbereid op toekomstige (sportieve)evenementen.

Zondagavond nam wethouder Sport Pieter Dijkman (VVD) met een druk op de knop de compressoren na 25 jaar uit bedrijf. “Het seizoen zit er op, de koelinstallatie kan uit bedrijf worden genomen. Deze installatie maakt binnenkort plaats voor een nieuwe waarbij vanaf het nieuwe seizoen CO2 in plaats van ammoniak als koelmiddel in de baan wordt gebruikt. Op dit moment het meest duurzame koelmiddel voor ijsbanen als de Alkmaarse.“ Alkmaar Sport heeft zich in de besluitvorming bij de voorbereiding van de renovatie laten adviseren door de gebruikers. Uiteraard luistert zij naar de schaatsers. “Maar Alkmaar Sport kijkt ook naar toekomstig gebruik door andere sporters. Zo voldoet de ondergrond van de nieuwe baan straks ook aan de eisen van stroefheid die door de Skeelerbond zijn vastgesteld,” aldus Dijkman.

Evenementen

Niet alleen de gehele 400-meterbaan gaat op de schop. Dijkman vervolgt: “Ik ben er trots op dat we het terrein nog geschikter kunnen maken voor evenementen als de Wandel4daagse of de Fiets4-daagse. Naast alle belangrijke voorzieningen zoals stroom, aan- en afvoer van water, verlichting en WiFi worden er ook voorzieningen getroffen voor mogelijk gebruik van het middenterrein gedurende het schaatsseizoen.”

Een aantal feiten
De renovatie van de ijsbaan is er een van grote getallen. De vloeroppervlakte van de 400-meterbaan is bijvoorbeeld 4764m2. Tijdens de renovatie wordt door Alkmaar Sport 56 kilometer aan nieuwe rvs baanpijpen in de vloer aangelegd. Dit is een afstand van Alkmaar tot aan Texel! De baanpijpen zijn maar liefst 18 meter per stuk, een bijzonder transport. Een ander noemenswaardig transport is de aanlevering van het beton. Voor de nieuwe ijsbaan is zo’n 859m3 beton benodigd, hiervoor rijden 67 grote vrachtwagens De Meent Bauerfeind binnen. Het oude beton wordt in stukken van 2 bij 2 meter gezaagd en zal elders worden hergebruikt als terreinverharding. De nieuwe koelinstallatie krijgt 5 nieuwe compressoren. Ter informatie: 1 nieuwe high tec compressor heeft een 355A aansluiting, dat is vergelijkbaar met het verbruik 14 huishoudens. Om het opslagvat voor het oude koudemiddel te verwijderen en de nieuwe te plaatsen, laat Alkmaar Sport eerst een gat in de muur van de machine kamer maken. Een grootscheepse renovatie met een strakke planning.

U bent van harte welkom om een aantal onderdelen van de bouw te komen bekijken. Alkmaar Sport brengt iedere maand een nieuwsbrief uit met de voortgang van de renovatie. Wilt u op de hoogte blijven, dan kunt zich aanmelden via www.demeentalkmaar.nl/nieuwsbrief.