ALKMAAR - Vrijdagmiddag 4 mei (15:00-17:00 uur) staat het Regionaal Archief net als de rest van Nederland in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In de studiezaal van het Archief wordt dan extra aandacht besteed aan vragen die betrekking hebben op de oorlogsjaren. Daarnaast wordt er, in samenwerking met de Stichting Alkmaar 40-45 (het bunkermuseum), materiaal uit en over de oorlog tentoongesteld. Mensen die zelf nog foto’s, films of documenten thuis hebben en dat aan het archief willen schenken of er meer over willen weten, kunnen terecht met vragen.

De studiezaal van het Regionaal Archief is altijd vier dagen per week geopend voor onderzoek en vragen, maar 4 mei van 15:00 tot 17:00 is er extra aandacht voor de oorlogsjaren. Onder andere is oud-archiefmedewerker en Tweede Wereldoorlog-expert Jan van Baar aanwezig. Mensen die meer te weten willen komen over de oorlogsjaren, bijvoorbeeld over de rol van hun (groot)ouders in die periode, worden op weg geholpen met hun vragen.

Er worden tijdens de themamiddag spullen uit de archiefdepots en van het bunkermuseum tentoongesteld. Bijvoorbeeld de “dagboekjes” van joodse Alkmaarder Abraham Drukker, die net als zijn vrouw en dochter omkwam in Auschwitz. Ook zijn er foto’s van Alkmaar in oorlogstijd te bekijken, en allerlei andere archiefstukken en spullen rond de Tweede Wereldoorlog in Alkmaar en de regio.

Het Regionaal Archief heeft een uitgebreide collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar verwelkomt aanvullingen daarop van harte. Mensen die nog spullen hebben over bijvoorbeeld verzet, de bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio, en willen dat het goed wordt bewaard en beschikbaar wordt gesteld, kunnen denken aan een schenking aan het Archief.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op archiefalkmaar.nl/4mei of vragen stellen via info@archiefalkmaar.nl. De studiezaal van het Regionaal Archief, waar de middag plaatsvindt, is gevestigd aan de Bergerweg 1 te Alkmaar. Het werkgebied van Regionaal Archief beslaat de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.