ALKMAAR – Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen uit regio Noord-Holland Noord presenteren op woensdag 20 november zelfgebouwde robots tijdens de internationale robotwedstrijd FIRST® LEGO® League die wordt gehouden bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Thema dit jaar is City Shaper ‘Together we rise’. De scholieren voeren in 18 teams tijdens de regiofinale met een zelfgebouwde robot van Lego Mindstorms allerlei opdrachten uit. Studenten Technische Informatica hebben in de aanloop naar de finale de leerlingen tips en tricks gegeven. Het team dat de Champions Award wint, mag meedoen aan de Beneluxfinale van de League en eventueel ook naar de wereldfinale.

Unieke roboticawedstrijd
De FIRST® LEGO® League is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 t/m 14 jaar en biedt hen de mogelijkheid om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek. De afgelopen twee maanden gingen 18 teams van scholen uit o.a. Alkmaar, Heemskerk, Heerhugowaard en Den Oever, Hoorn Haarlem, Zaanstad en Amsterdam aan de slag met het zelf bouwen van robots. De leerlingen presenteren tijdens de regiofinale van de internationale robotwedstrijd hun kunsten qua robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Tips & tricks van Inholland-studenten
De scholieren voeren tijdens de regiofinale met een zelfgebouwde robot van Lego allerlei opdrachten uit. Studenten Technische Informatica gaven de leerlingen in de afgelopen periode in tips & tricks om de robots nog beter te programmeren en het project goed te plannen en te organiseren. De studenten van Pabo Alkmaar organiseren leuk vermaak tussen de wedstrijdrondes op de finaledag. Studenten Technische Informatica en Pabo helpen in de ondersteuning van het evenement.

Deelnemende scholen
De leerlingen komen van Het Kompas uit Alkmaar met 2 teams, De Branding uit Den Oever, Van Reenenschool uit Bergen met 2 teams, Copernicus uit Hoorn, De Rietvink en de Kangoeroegroep (2 teams van de Stichting Agora, CSG Jan Arentsz uit Alkmaar met 2 teams, Anne Frankschool uit Heemskerk, OBS De Fonkelsteen, OBS Atalanta en OBS De Hasselbraam uit Heerhugowaard. Uit Amsterdam verwachten we het Over-Y college en het Fons Vitae Lyceum en uit Haarlem het Stedelijk Gymnasium.

Een greep uit de betrokkenen vanuit Hogeschool Inholland: Cor Valkering vanuit Pabo Alkmaar, vanuit de technische opleidingen zijn meerdere docenten betrokken. Waaronder Eva Metz, teamleider van Technische Informatica en Business IT & Management. Diverse docenten van die opleidingen jureren in het onderdeel robotdesign. Katrin Tazelaar van de Onderzoeksgroep neemt ook deel aan de jury. Mike de Vogel, praktijkdocent Werktuigbouwkunde, is voor de vierde maal de hoofdscheidsrechter.

Thema
Zoals gebruikelijk bij de FIRST® LEGO® League kiezen de teams als onderdeel van de regiofinale een maatschappelijk probleem dat gekoppeld is aan een jaarlijks thema. Het thema van dit jaar is ‘City Shaper’, en daagt de kinderen uit om een creatieve oplossing te vinden op het gebied van hun woon- en leefomgeving. Hoe kunnen we er aan bijdragen dat het een beter leefbare wereld wordt voor iedereen. De kinderen doen zelf onderzoek en presenteren hun bevindingen tijdens de finaledag. De achttien teams uit de groepen 7 & 8 van basisscholen en uit de klassen 1 & 2 van het middelbaar onderwijs werkten de afgelopen twee maanden hard aan het bouwen van een zelfontworpen robot met behulp van leerkrachten, studenten en hun ouders. Een aantal teams waren op 11 september bij Hogeschool Inholland Alkmaar bij de kick-off bijeenkomst.

Finales
De First Lego League wordt georganiseerd door Hogeschool Inholland Alkmaar en Inholland Haarlem. In Alkmaar is de finale voor de regio Noord-Holland Noord op woensdag 20 november. De finale voor de regio Noord-Holland Zuid bij Hogeschool Inholland Haarlem is op 27 november. “Een goed initiatief”, vindt Miriam Lof, coördinator van de FIRST® LEGO® League bij Inholland Alkmaar. “Met behulp van de League willen wij kinderen enthousiast maken voor techniek”, zegt zij. “Hierdoor hopen wij dat meer jongeren een technische opleiding gaan kiezen, waardoor het tekort aan technisch opgeleid personeel op de arbeidsmarkt wordt verkleind. De interesse blijkt ook groter te zijn, dit jaar doen er maar liefst achttien teams mee, tegenover twaalf tot 16 teams in voorgaande jaren. Een flink aantal scholen doen ook wel een League op school, maar doen niet mee in de Regiofinale” De teams kunnen prijzen winnen op de volgende onderdelen: Teamwork, Robotontwerp, Onderzoek en een Robotwedstrijd. De overallwinnaar krijgt de Champions Award en gaat door naar de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League. Deze wordt eind januari 2020 georganiseerd door Stichting Techniek Promotie in Breda.

De finale op woensdag 20 november in Alkmaar belooft weer een ware happening te worden. De leerlingen staan te popelen om hun robot het parcours te laten rijden.

Hogeschool Inholland Alkmaar is een ondernemende hogeschool die goed geworteld is in de regio Noord-Holland Noord, middenin de maatschappij staat en een open sfeer kent met veel aandacht voor de individuele student. De hogeschool biedt in totaal 13 solide hbo-opleidingen aan op het terrein van techniek, economie, educatie en zorg en welzijn, waarvan 6 ook in deeltijdvorm.