ALKMAAR - Als beginnend belegger vliegen de beleggingstermen je om de oren. Er zijn zoveel verschillende beleggingen en strategieën, en welke kun je het beste kiezen? Die keuze is erg persoonlijk, dus het is belangrijk om van tevoren genoeg kennis op te doen voor alle opties. In deze column bespreek ik de verschillen tussen passief en actief beleggen.


Wat is passief beleggen?

Het doel van passief beleggen is om de marktindex zo goed mogelijk te volgen. Dit doe je door je beleggingen goed te spreiden en niet al te actief betrokken te zijn bij het beheer. Door te beleggen in indexfondsen en ETF’s kun je gemakkelijk de markt volgen en is je geld direct goed gespreid over verschillende beleggingen. Deze beleggingsproducten zijn een soort mandjes die in honderden en soms wel duizenden bedrijven tegelijk beleggen.

Het voordeel van passief beleggen is dat de kosten een stuk lager zijn dan die van actief beleggen. Je betaalt minder transactiekosten, omdat er minder aan- en verkopen worden gedaan.

Daarnaast is het verwachte rendement van passief beleggen hoger. Dit is wetenschappelijk bewezen: de markt timen is enorm moeilijk en dat probeert een actieve belegger te doen. Niet iedereen slaagt hierin. Passief beleggen is een stuk gemakkelijker.

Dit kan voor sommigen een nadeel van passief beleggen zijn: het is namelijk niet zo spannend. Voor een aantal ervaren beleggers is beleggen een hobby en die zijn er juist graag veel mee bezig.

Wat is actief beleggen?

Actieve beleggers proberen de markt te verslaan. Zij proberen een hoger rendement te halen dan de marktindex. Timing is hiervoor heel belangrijk: actieve beleggers zijn continu op zoek naar de juiste aan- en verkoopmomenten.

Actief beleggen is een stuk spannender dan passief beleggen. Proberen de markt te verslaan en daardoor een hogere winst te halen, is voor veel actieve beleggers een drijfveer.

Actief beleggen brengt relatief hoge kosten met zich mee: er worden veel transacties gedaan en dat is niet gratis. Daarnaast is het timen van de markt heel moeilijk. Het grootste deel van de actieve beleggers haalt geen hoger rendement dan de marktindex. Daarnaast moet je er veel tijd in steken.

Wat is beter: actief of passief beleggen?

Je weet nu wat het verschil tussen actief en passief beleggen is. De ene strategie is niet per se beter dan de andere, dat ligt namelijk volledig af van jouw persoonlijke situatie en doelen. Toch wordt (vooral aan beginnende beleggers) vaak aangeraden om te starten met passief beleggen.

Lijkt actief beleggen je toch erg interessant? Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je vermogen passief te beleggen. Dit kun je zelf doen bij een broker, maar om het makkelijker te maken kun je dit ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Zo kun je je vermogen ongemerkt laten groeien.

Heb je nog wat vermogen over en vind je het leuk om veel met de financiële markt bezig te zijn? Dan kun je een klein deel van je vermogen besteden aan actief beleggen.