ALKMAAR - Elk jaar voert de gemeente Alkmaar wijzigingen door in het parkeerbeleid waar ParkeerService uitvoering aan geeft. Dit gebeurt jaarlijks per 1 februari. Ook moeten voor die datum alle vergunningen en abonnement zijn verlengd. Voor komend jaar wijzigt de combinatievergunning en komt er een nieuw garageabonnement voor bedrijven. Ook zijn er maatregelen genomen om de parkeerdruk in het centrum te verlagen en worden nieuwe tarieven vastgesteld.

Verlenging

Binnenkort ontvangen vergunning- en abonnementhouders een brief met informatie over de verlenging van hun vergunning of abonnement voor 2017. Hun huidige parkeerproduct is geldig tot 1 februari 2017. Vóór 1 februari 2017 moeten zij hun product verlengen. Betaling van de velenging kan online via het E-Loket of bij de balie van ParkeerService.

In de hele maand januari heeft ParkeerService verruimde openingstijden, namelijk: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en donderdagavond tot 20.00 uur. In deze periode kan men, indien gewenst, met ondersteuning van medewerkers van Parkeerservice zelf in het E-Loket de vergunning verlengen. Alleen met een DigiD inlogcode of E-herkenning heeft men toegang tot het E-loket. Let op dat bij online betalen wel een eigen paslezer (bijvoorbeeld: random reader of digi-scanner) moet worden meegenomen.

Combinatievergunning

Voor bewoners van het centrum wijzigt de combinatievergunning. Wie zo’n vergunning heeft, kan vanaf februari, behalve op straat, alleen nog parkeren in één te kiezen parkeergarage. De keuze kan worden gemaakt uit de parkeergarages Karperton, Kanaalschiereiland, Singel of Schelphoek. Voor parkeergarage de Vest worden geen combinatievergunningen meer uitgegeven. Bij de verlenging die eind december begint, moeten bewoners kiezen van welke garage zij gebruik willen maken.

Garageabonnement voor vaste prijs

Ondernemers hebben vanaf februari de keuze uit twee abonnementen in de garages Karperton, Kanaalschiereiland, Kazerne, Singel of Schelphoek met een vaste prijs: een werkweekabonnement van € 808,- (geldig van maandag t/m vrijdag) of een weekabonnement van € 1010,-  per jaar (geldig van maandag t/m zondag). Het huidige principe van de waardekaart, waarbij bedrijven betalen per geparkeerd uur, vervalt.

Parkeerdruk

Om de parkeerdruk in de binnenstad te verlagen wordt het maximaal aantal uit te geven parkeervergunningen voor bewoners (inclusief combinatievergunningen) verlaagd. Daarnaast wordt het aantal straatvergunningen voor bedrijven sterk verminderd. Als alternatief kunnen ondernemers een garageabonnement in een parkeergarage kopen of kiezen voor de forenzenkaart, een goedkoop alternatief op korte loopafstand van de binnenstad en Spoorbuurt. Op dit moment is er een wachtlijst voor nieuwe aanvragen van bewoners voor straatvergunningen en combivergunningen in de binnenstad.

Tarieven

Behalve de inflatiecorrectie van 0,9% zijn de parkeertarieven gelijk gebleven.

Meer informatie over wijzigingen, producten en tarieven zijn te vinden op alkmaar.parkeerservice.nl.