ALKMAAR - Het teken dat de Graasmarkt op het Waagplein in Alkmaar geheel volgens traditie kan beginnen wordt geluid op vrijdag 25 mei om 10.00 uur door de paralympiër Chris Vos.


Doordat Chris Vos op 5 jarige leeftijd een zwaar ongeval heeft gehad is hij verlamd geraakt aan zijn rechter been. Hierna was de voorspelling van de specialisten dat Chris de rest van zijn leven in een rolstoel zou moeten doorbrengen, alleen dacht hij daar echter zelf anders over. Met behulp van een orthese is het hem gelukt om weer te lopen en hoeft hij geen gebruik meer te maken van een rolstoel.

Overwinningen
Nadat Chris er alles aan gedaan had om weer te kunnen lopen is hij op 7-jarige leeftijd begonnen met snowboarden en in 2010 is hij begonnen op hoog niveau, hij werd hierdoor geïnspireerd door Nicoline Sauerbreij. Vanaf dat hij begon met snowboarden op hoog niveau is zijn hele leven in het teken gaan staan van dan ook echt de top te halen.
Op 14-jarige leeftijd deed Chris in 2014 mee aan de Paralympische Spelen in Sochi waar hij hoge ogen gooide bij het publiek.
Tijdens het WK in 2015 in La Molina behaalde hij de wereldtitels op de Baked Slalom en op de Snowboardcross. Het jaar daarna won hij alle Overall World Cup-Titels.
Daarna in 2017 behouden hij zijn wereldtitels op de Baked Slalom en op de Snowboardcross in Canada Big White.
Als laatste heeft hij op de Paralympische Spelen zilver gewonnen op de Snowboardcross in maart 2018 en kon hij dit bij zijn tot nu toe behaalde overwinningen tellen.

Graskaas
Graskaas is een erg bijzondere kaas, deze kaas wordt gemaakt van de melk van de eerste voorjaars weidegang. Dit zorgt voor een erg romige melk, die zorgt voor een bijzondere zachte en friszure smaak van de Beemster Graskaas.

Alkmaarse Kaasmarkt
Iedereen die denkt aan Alkmaar denkt al gauw aan de Kaasmarkt, de traditie van de Kaasmarkt bestaat al sinds 1593.
Vorig jaar was er een record aantal bezoekers van maar liefst 169.000 bezoekers.
De Kaasmarkt is gratis te bezoeken voor alle leeftijd van jong en oud.

De Kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdag ochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur.
Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.