EGMOND- Egmond aan Zee krijgt er tijdelijk een uniek kunstwerk bij. Vrijdagmiddag 2 november wordt een 14 meter lang Zeepanorama onthuld. Dat is het sluitstuk van een project waar 12 basisscholen aan meedoen en tegelijk ook de aftrap van een nieuw educatief/creatief centrum in de badplaats: ‘Terug naar de Kust’ (www.ikwilterugnaardekust.nl).


De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan het centrum dat zich richt op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Zaterdag 3 november gaan de deuren open voor publiek.
Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en bouwden naast een eigen werkstuk mee aan het Zeepanorama van maar liefst 14 meter.

Slippers, netten, doppen en petflessen
Het Ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme bultrug, die omgeven is door haaien uit slippers, roggen van doppen, tonijnen uit petflessen en zeeanemonen uit netten. Het kunstwerk is drie weken te zien. Ook tijdens de beroemde
Fjoertoer (www.fjoertoeregmond.nl) wordt het uitgelicht.

Groot kinderkoor (flasmob)
Ruim honderdvijftig schoolkinderen zullen tijdens de opening het lied ‘Terug naar de kust’ zingen. Dat is ook het startschot voor een expositie binnen het nieuwe centrum Terug naar de Kust. Bezoekers kunnen de kunstwerken bewonderen die de afgelopen twee maanden zijn gemaakt door de jonge schooljutters uit de gemeente Bergen. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap; ‘verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral: ‘Ruim je rommel op!’

Gouden Kaak uitgereikt
Alle werken van de leerlingen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak die 2 november aan de winnende school wordt uitgereikt. Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen. Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.

Programma 2 november 2018:
10.00 – 13.00 uur uur: Centrum ‘Terug naar de Kust’ geopend voor de pers
13.15 uur: ontvangst de Werf (hoofdstrandopgang)
13.30 uur: Opening door Bert Walthaus (TV acteur – Man Bijt Hond) en uitreiking van ‘de
Gouden kaak’ (prijs voor de winnende school).
Officiële openingshandeling Zeepanorama – Wethouders Jan Houtenbos en Michiel van den
Busken (gemeente Bergen) samen met Mysterie Guests
Optreden zangeres Evelyn Kallansee met Bergense Jutters