Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een vakantie of een dagje uit met je kinderen? Dan hoef je echt niet ver te reizen! Nieuwe plekken ontdekken en lekker op avontuur gaan kan ook gewoon in de mooie provincie Noord-Holland. Een groot voordeel van een dagje uit in de buurt is dat je nooit lang hoeft te reizen en dat je kinderen gewoon in hun eigen taal vragen kunnen stellen, informatiebordjes kunnen lezen en contact kunnen leggen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.


De beste tips voor een uitstapje in Noord-Holland

Wil je met je hele gezin de provincie Noord-Holland nog beter leren kennen? Dan kun je echt alle kanten op! Een bekende toeristische trekpleister is natuurlijk onze hoofdstad. In Amsterdam kun je terecht voor allerlei leuke culturele uitstapjes in onder meer het Stedelijk Museum, het Nemo Science Museum, het Scheepvaartmuseum en het wereldberoemde Rijksmuseum. Om je kinderen meer te leren over de Tweede Wereldoorlog is een bezoek aan het Anne Frank Huis een echte must. Voor wat meer ontspanning en vrolijkheid is een dagje Artis een perfect idee. Naast Amsterdam zijn er uiteraard nog veel meer leuke en interessante plekken in de prachtige provincie Noord-Holland. Zo zit je in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen goed als jij en je kinderen meer te weten willen komen over hoe mensen vroeger leefden en hoe de VOC precies werkte. Voor de allerjongsten is er in Enkhuizen ook een ander leuk park: Sprookjeswonderland. Dit park staat helemaal in het teken van bekende sprookjes als Hans en Grietje, Jaap en de bonenstaak, de wolf en de zeven geitjes, Doornroosje en Sneeuwwitje. Het park is vooral geschikt voor kinderen tot een jaar of zeven. Niet ver van Enkhuizen kun je aan boord stappen van de stoomtrein. Deze rijdt tussen Medemblik en Hoorn en laat oude tijden herleven.

Alkmaar ontdekken met kinderen: de leukste bezienswaardigheden

Ook Alkmaar is een prachtige plek in Noord-Holland die altijd een bezoekje waard is, zelfs als je in of rond de stad woont. De historische panden kun je natuurlijk bekijken door lekker op je gemak door de stad te slenteren. Een rondvaart door de grachten is ook een heel leuk idee. Je kunt ervoor kiezen om mee te gaan op een tour, maar ook is het mogelijk om zelf een bootje te huren. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Alkmaar is natuurlijk de Kaasmarkt op het Waagplein. Van maart tot september zie je hier elke vrijdagochtend het spektakel met de kaasdragers en hun enorme kazen. Om in het thema te blijven kun je aansluitend een bezoek brengen aan het Kaasmuseum. De moderne interactieve speurtocht leert je kinderen spelenderwijs meer over kaas en de manier waarop het gemaakt wordt. Het Stedelijk Museum Alkmaar is interessant voor jong en oud en geeft onder meer inzicht in de geschiedenis van de stad. Bezoek de permanente expositie over het Beleg van Alkmaar tijdens de Tachtigjarige Oorlog of ontdek meer over de weelderige Gouden Eeuw en de invloed hiervan op de stad Alkmaar. Houden jouw kinderen meer van actie? Bezoek dan de Alkmaarse Racesquare, stap in de simulator en ervaar hoe het is om in de Formule 1 te rijden! Andere leuke ideeën voor een bezoek aan Alkmaar met kinderen zijn onder meer Stadsboerderij De Hout (met hertenkamp, kinderboerderij en een speelplek voor kleintjes), de botanische tuin Alkmaar en natuurspeelplaats Rekerhout in het noorden van de stad. Zo is er altijd een leuke activiteit voor jou en je kinderen, of ze nu nog heel jong zijn of juist al wat ouder.