ALKMAAR - Ben jij leerkracht in het basisonderwijs en ben je op zoek naar een creatieve workshop met kinderen? Bij Grote Broer organiseren we al meer dan twintig jaar workshops op de basisschool. Maar dat betekent niet dat wij achterover leunen. Integendeel: wij breiden ons aanbod elke keer een beetje uit. We updaten onze bestaande workshops doorlopend, ontwikkelen nieuwe workshops en komen steeds op andere scholen. En we werken ook in regio Alkmaar! Wij komen langs met tijdloze successen als circus op school, maar ook met eigentijdse kunstvormen als Augmented Reality en Wiggle Bots. Want er is veel meer mogelijk met workshops op de basisschool dan je misschien denkt.


Creatieve workshops met kinderen: succes ervaren

Creatieve workshops met kinderen zijn in de eerste plaats gewoon ontzettend leuk. Want waar wij ook komen, het plezier en de energie spatten er vanaf! Maar kunsteducatie is ook ontzettend belangrijk en relevant. Het geeft kinderen de kans om dingen te leren en te ervaren die niet aan bod komen binnen het reguliere onderwijsprogramma. Zo zien wij met circus op school dat het zelfvertrouwen van kinderen een onwijze boost krijgt door de succeservaring: zien dat je een techniek kunt leren die in eerste instantie ver buiten je bereik lijkt te liggen, is van onschatbare waarde. En die ervaring doen de kinderen niet alleen op met circus op school. Ook het programmeren van een apparaatje of het maken van een eigen kunstige reactiebaan van natuurkundige onderdelen vult kinderen met trots.

Samen staan kinderen sterk

Wat is er nog leuker dan in je eentje succes ervaren? Succes ervaren met de hele klas! Dat is één van de redenen dat we in onze workshops veel aandacht besteden aan groepsbinding. In veel van de maakprocessen moeten de kinderen namelijk nauw samenwerken om tot een resultaat te komen waar iedereen zich goed bij voelt. Tijdens een theatervoorstelling staan ze samen op het podium en ook als ze hun 'eigen ding' doen, kijken hun klasgenoten toe terwijl zij hun zelfgeschreven rap of liedje laten horen. We stimuleren kinderen om elkaar te helpen, aan te moedigen en zich te verplaatsen in de ander. Want uiteindelijk is een veilige groep een voorwaarde voor het leren van nieuwe dingen: kinderen die onder stress staan, voelen zich niet vrij om te experimenteren. En gewoon uitproberen en bijsturen is natuurlijk de beste manier om nieuwe vaardigheden op te doen!

De veelzijdigheid van workshops op de basisschool

Natuurlijk is groepsbinding niet het enige uitgangspunt bij creatieve workshops met kinderen. Workshops op de basisschool zijn ook een super leuke manier om belangrijke thema's spelenderwijs te introduceren en te onderzoeken. Wist je bijvoorbeeld dat je van restafval prachtige kunstwerken kunt maken? Dat ondervinden de leerlingen tijdens een workshop Upcycling. En hoe kan het eigenlijk dat een lamp 'zomaar' aangaat als je op het knopje drukt? Nadat kinderen stroomcircuits verwerkt hebben in een kunstwerk, weten ze precies hoe het werkt. Een begin maken met programmeren is trouwens ook zo gedaan. En een Virtual Reality-film? Ook die maak je gewoon in de klas. Kunsteducatie is super breed! Dat ervaren we bij Grote Broer elke dag. In de workshops die we geven én in de gesprekken die we met scholen voeren om een workshop samen te stellen die precies aansluit bij de behoeften van hun leerlingen.