ALKMAAR - In Noord-Holland Noord wordt een speciaal expertteam opgericht voor brandonderzoek. Bij grote branden proberen zij achter de oorzaak te komen. Ook zullen zij het optreden van de brandweer onderzoeken.

Het doel van dit expertteam is om te leren van de resultaten uit het onderzoek, met name de brandbestrijding, -preventie en -voorlichting. Het team bestaat uit vier leden uit Alkmaar, West-Friesland en Zaanstreek-Waterland. Dit najaar hebben de experts hun examens gehaald.

De verwachting is dat vanaf begin 2019 het team in actie zal komen. De focus zal voornamelijk liggen op woningbranden en kwetsbare groepen binnen de samenleving.

Het is "absoluut niet de bedoeling" dat het expertteam zich met de brandstichtingen gaat bemoeien. De experts zullen wel na een brand op locatie contact hebben met de politie of de recherche om kennis uit te wisselen.

"Er wordt, wanneer de sporen nog vers zijn, ongetwijfeld met elkaar gespard. Om analyse en hypothese zo scherp mogelijk te krijgen. Met de schuldvraag zal de brandweer zich niet bezig houden", laat Elleke van Lingen, commandant van de beroepsbrandweer in Alkmaar, weten.