De crisis is vele markten niet voorbijgegaan, net zoals de woningsmarkt. Het zijn rare tijden geweest de afgelopen periodes, maar het leven gaat wel gewoon door. Misschien was je wel net opzoek naar iets leuks om op jezelf te gaan wonen, een groter huis voor gezinsuitbreiding of juist wat een kleiner appartement omdat de kinderen het huis uit zijn. Gelukkig zijn er veel huurwoningen in Alkmaar beschikbaar die voor elk wat wils biedt. Maar de crisis roept natuurlijk wel wat vraagtekens op. Wat maakt het zoeken van een nieuwe woning anders tijdens de corona crisis?


Continuïteit
In Nederland hebben we nog veel vertrouwen in de woningmarkt. De meerderheid van zoekers naar huurwoningen wachten nog even tot er meer bekend is over wat er precies met de woningmarkt gaat gebeuren. Dat is ook niet zo gek. Toch is het verstandig om je te blijven oriënteren, zodat je gelijk ergens kan intrekken als het leven weer het normale patroon krijgt. Zo is het verstandig om op de hoogte te blijven van de huurwoningen in Noord-Holland. De vraag naar woningen zal namelijk gewoonweg erg hoog blijven, omdat er een groot tekort is. Voor je het weet is jouw ideale woning al verhuurd. De huizenmarkt zal komende tijd nog zeker niet instorten. In de eerste maand na de crisis bleken de huurprijzen nog stabiel te zijn. Er wordt daarentegen wel verwacht dat komende tijd een daling zal komen in het aantal huizen dat te huur komt te staan. Ook zal er nog wel een stijging komen van de huurprijzen. Dit is echter niet alleen maar af te schuiven op de corona crisis. De inflatie en koopkracht speelt hierbij ook een rol.


Bezichtigingen
Vanwege veiligheidsmaatregelen zullen er nauwelijks tot geen fysieke bezichtigingen plaatsvinden. Sommige mensen kunnen zelf niet de deur uit, omdat zijzelf of een familielid in de risicogroep valt. Dat geldt ook voor de verhuurders, die niet graag Jan en alleman over de vloer hebben in deze tijd. Daarom zijn er alternatieven gevonden: online bezichtigingen.

Je zag het in het begin al bij studentenwoningen. Er kwam een kamer te huur in het huis en via een online meeting via Zoom, Skype of Google Hangouts werd er een praatje gemaakt met de potentiële huurder en de bewoners. Op die manier leerden de twee partijen elkaar kennen. Via de telefoon werd van te voren al alle informatie en foto’s verstuurd over de te huur staande kamer. Via de online bezichtiging werden de kamer en de gezamenlijke ruimtes en sanitair getoond. Dit gebeurde vrij snel ook bij te huur staande huizen of appartementen. Er wordt online kennisgemaakt en een tour gegeven. Na de online bezichtiging konden de potentiële huurders aangeven of ze nog steeds geïnteresseerd waren. Op die manier wordt er een kleinere selectie gemaakt en zou je de huurder in kwestie kunnen uitnodigen voor een fysieke bezichtiging. Tijdens een normale, offline bezichtiging moet je er wel voor zorgen dat je anderhalve meter afstand houdt, zo min mogelijk spullen aanraakt en goed poetst.

Advies
Na je deze informatie verschaft te hebben, hebben we nog wel een belangrijk advies. Een woning huren is niet niks. Je bent van plan daar toch enige tijd te gaan wonen en het moet je daarom ook helemaal zinnen. Je moet je er thuis voelen en eens zijn met de prijs-kwaliteit verhouding. Het is niet dat je een leesboek aanschaft, waarbij je er op de helft achter komt dat je het een saai verhaal vindt. Als je een huis gaat huren, is er niet zo makkelijk een stap terug. Daarom geven wij mee: betaal niet zonder meer! Laat de verhuurder er niet zo makkelijk vanaf komen dat je gelijk huurt na een online bezichtiging. In het echt kan een huurhuis toch wat anders uitvallen dan dat je op de foto’s en de video’s hebt gezien. Misschien vindt je ook wat rotte plekken op schimmel die de verhuurder in eerste instantie niet heeft getoond. Als je met een huurhuis akkoord gaat, voordat je er daadwerkelijk in bent geweest, ga je ook akkoord met de haken en ogen die eraan zitten. Ga dus ook niet meer betalen dan dat je er voor wilt terugkrijgen. Ook geven we mee als advies om nog even te rekken om te kijken wat voor precies effect de corona crisis gaat hebben op de huizenmarkt. Hoe het er nu nog uitziet, blijft het nog stabiel. Maar we weten niet wat dit op langer termijn gaat betekenen. Als je echt dringend op het punt staat om een nieuwe woning te zoeken, moet je je alsnog niet laten tegenhouden.