Sinds 30 mei is het definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. De nieuwe ‘Wet Toekomst Pensioen’ is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Op 1 juli 2023 treedt de nieuwe pensioenwet in werking. Er gaan een aantal dingen veranderen. Zo komt ons pensioen niet meer in één grote pot terecht, maar krijgt iedereen een persoonlijk pensioenpotje. Ook wordt het aantrekkelijker om zelf extra pensioen op te bouwen. In deze column leg ik uit hoe je dat kunt doen.


De belangrijkste veranderingen
Een van de belangrijkste veranderingen is dat iedereen een persoonlijk pensioenpotje krijgt. Zo kun je direct zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat voor pensioenuitkering je kunt verwachten. Een ander gevolg is dat er meer ruimte is om zelf fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen via een lijfrenterekening. De jaarruimte gaat namelijk flink omhoog: niet enkel voor zzp’ers en zelfstandig ondernemers, ook werknemers profiteren van deze verandering. Op de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig berekenen hoeveel jouw jaarruimte omhoog gaat.

Jaarruimte beleggen
De jaarruimte is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk apart mag zetten voor je pensioen. Dit kan in een spaarproduct, maar ook in een speciaal beleggingsproduct. Zo profiteer je van het rendement van beleggen én van belastingvoordelen: je inleg is namelijk aftrekbaar bij de belastingaangifte, je betaalt geen vermogensbelasting en je betaalt pas inkomstenbelasting wanneer je met pensioen gaat. Voor een pensioenrekening gelden een aantal regels. Zo mag je niet onbeperkt storten op de rekening (niet meer dan je jaarruimte en eventueel je onbenutte reserveringsruimte) en het geld staat in principe vast tot je AOW-leeftijd. In geval van nood kun je het geld tussentijds opnemen, maar hiervoor betaal je wel een boete.

Conclusie
Door de nieuwe pensioenwet wordt het voor een grote groep mensen nog aantrekkelijker om zelf pensioen op te bouwen. Door dit te doen middels een beleggingsproduct, profiteer je van de nieuwe belastingvoordelen én van het verwachte rendement van beleggen. Hiervoor hoef je zelf helemaal geen verstand van de beleggingsmarkt te hebben, je kunt dit uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Zo bouw je een mooi pensioen op zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Let op. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden.