ALKMAAR - De komende maanden gaan er bij het Regionaal Archief cursussen van start die geïnteresseerden helpen bij het doen van onderzoek. Deelnemers leren meer over wat het archief te bieden heeft, welke archiefstukken van belang zijn voor onderzoek naar de eigen woonomgeving, of het lezen van oud schrift. De cursussen worden gegeven bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

Tijdens de gratis, maandelijks terugkerende introductiemiddag leren deelnemers wat het archief precies biedt en waar belangrijke bronnen gevonden kunnen worden. Verder wordt er een cursus aangeboden voor mensen die op zoek willen informatie over de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven (12 en 19 november).

Voor mensen die de bronnen kunnen vinden, maar moeite hebben met het lezen van oude handschriften starten er ook cursussen om dat onder de knie te krijgen (beginners starten 23 oktober, gevorderden 16 oktober). Daarvoor worden teksten uit de collectie van het Regionaal Archief gebruikt, waardoor deelnemers ook direct meer leren over de regionale geschiedenis. De teksten gaan bijvoorbeeld over een achttiende-eeuwse gifmoordenares, een reizende zestiende-eeuwse ondernemer en het middeleeuwse landrecht.

Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden wenselijk. Dat kan via de website van het Archief of via 072-8508200.