HEERHUGOWAARD - Met het slaan van de eerste paal van de wijk ‘Nieuw Waard’ in Heerhugowaard, is ook het nieuwe ‘NeroZero lab’ van Koppen Bouwexperts en TNO gestart. Dit lab wordt in een van de woningen in de wijk ingericht als onderdeel van het TKI-project Kameleo en is bedoeld om innovatieve technieken te kunnen testen en te implementeren. Met het NeroZero-lab willen Koppen, Timpaan, Unifan, Verosol en TNO kennis op doen van het ontwikkelen van woningen die naast energieproducerend ook comfortabel en gezond zijn. De wijk bestaat uit 96 onderhoudsarme en energiezuinige woningen van ontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout en worden gebouwd door Scholtens in Wognum.

NeroZero

NeroZero staat voor ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’ en is de derde demonstratiewoning in dit gebied. In dit NeroZero-lab zullen vooral innovaties op het gebied van ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement getest worden, en er staan nog meer innovaties op stapel. Het NeroZero-lab wordt beschouwd als een van de bouwstenen in een volgende fase van duurzame ontwikkeling van de woningbouw. De lab woning wordt casco opgeleverd om er innovatieve technieken te kunnen inbouwen waaronder een door TNO gepatenteerde oplossing voor een innovatief kanaalarm ventilatiesysteem.

Woningen energieneutraal maken

De band tussen TNO, de gemeente Heerhugowaard, Koppen Bouwexperts en de provincie Noord-Holland gaat al meer dan 20 jaar terug toen TNO de kennis van het energieneutraal maken van woningen en gebouwen al inbracht in deze ‘Stad van de Zon’. TNO heeft bijdragen geleverd in het ontwikkelen van de zonnestroom-daken, destijds de meest efficiënte dakgeïntegreerde systemen waarmee de ‘DakAward’ is gewonnen. In de eerdere IsoZero-woning in dit gebied stond het comfort en de warmtepomp met koeling centraal. In de Icoonwoning stond de lage energievraag en de compacte warmteopslag centraal waarin onder meer met steun van de Provincie Noord-Holland de warmtebatterij getest werd.