NOORD-HOLLAND - De stijging in lengte en duur van files in Noord-Holland is dit jaar een heel stuk minder ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB. Dit in tegenstelling tot het grootste gedeelte van de rest van het land, waar de filezwaarte juist flink is toegenomen.

Volgens de ANWB komt de daling door een aantal aanpassingen van Rijkswaterstaat aan de Noord-Hollandse snelwegen. "Noord-Holland heeft jarenlang de filetop aangevoerd, met knelpunten op de A1, A9 en de A6", vertelt Arnoud Broekhuis van de ANWB aan NH Nieuws. "Maar die knelpunten zijn grotendeels verdwenen, doordat Rijkswaterstaat daar het afgelopen jaar flink aan de weg getimmerd heeft. Aanpassingen zoals de aansluiting A1-A9, knooppunt Muiderberg en de fly-over bij Badhoevedorp hebben ervoor gezorgd dat het verkeer er veel beter doorstroomt."

Coentunnel
Toch zullen er altijd nog mensen blijven die weinig van de afname in filelengte en -duur meekrijgen. "Mensen die elke dag in de file voor de Coentunnel of voor de Wijkertunnel staan, zullen niet veel van het verschil merken", aldus Broekhuis. "Maar als je het verkeer over het algemeen in Noord-Holland bekijkt, is het echt een grote verbetering. Waar Noord-Holland voorheen altijd de filetop leidde, komen de snelwegen in de provincie nu niet eens meer voor in de knelpunten top 20."

Rijkswaterstaat beaamt de conclusies van de ANWB. Ook zij zien een duidelijke daling van de filedruk, ook al zijn bij hen nog geen cijfers bekend. Tevens meldt de overheidsinstantie dat er nog meer op de planning staat om de filedruk in Noord-Holland te verlichten. Dat zijn de A9 bij Badhoevedorp en Holendrecht, het Zuidasdok op de A10 bij Amsterdam-Zuid en een corridorstudie naar de verbinding tussen Amsterdam en Hoorn.

Landelijke stijging
Elders in het land is het wel nog steeds ernstig dringen geblazen. De filezwaarte op de Nederlandse wegen is in de eerste zes maanden van dit jaar met ongeveer 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel meer files en werden spitsrecords keer op keer gebroken.

De toegenomen filezwaarte is vooral merkbaar bij de grootste knelpunten op het Nederlandse wegennet. Automobilisten die dagelijks op de weg zitten, liepen in het afgelopen half jaar veel meer vertraging door files op de volgende trajecten: de A4 van Amsterdam naar Rotterdam, de A20 van Hoek van Holland naar Gouda en de A27 van Utrecht naar Breda.