ALKMAAR - Bij uitgeverij E-Pulp Publishers is het debuut van Anne van Doorn verschenen. In De ouders keerden niet terug wordt hoofdpersoon Lowina de Jong geconfronteerd met een oude, onopgeloste zaak. In januari 2006 verdwenen de ouders van Ezzet (7 jaar) tijdens een wandeling in het Noordhollands Duinreservaat. Zijn vader, Haider Abdullah, werd later dood gevonden, kort nadat Ezzet uit Heiloo was ontvoerd. Het gezin woonde in de Judith Leysterstraat in Alkmaar.


De ouders keerden niet terug’ is een internationaal misdaadmysterie dat de politie nooit kon oplossen. Tien jaar later buigt een particulier recherchebureau zich over de zaak. Anne van Doorn: “Met deze mysterieroman wilde ik een boek schrijven dat doet denken aan de raadselachtige zaken van Sherlock Holmes. Aan het verhaal heb ik vervolgens een luchtige twist à la Agatha Christie meegegeven, zoals in haar Tommy & Tuppence verhalen. En is er een tragische ondertoon à la Arnaldur Indridason. Ik ben erg blij met het resultaat.”

De ouders keerden niet terug’ is het eerste deel in een serie over recherchebureau Research & Discover van Robbie Corbijn.

Research & Discover is gespecialiseerd in cold cases.

Corbijn bijt zich graag vast in zaken die de politie niet wist op te lossen. Hij neemt de 27-jarige Lowina de Jong in dienst als leerling-detective. Lowina ontdekt daarna dat haar werkgever misschien wel een even groot mysterie is als de zaken die hij onderzoekt.

Uitgeverij E-Pulp Publishers heeft grote verwachtingen van debutant Van Doorn, die fulltime werkt aan de opvolger. “Anne van Doorn speelt met deze serie handig in op de positieve aandacht voor oude, onopgeloste zaken,” vertelt uitgever Marco Overvest. “De laatste jaren heeft de politie een aantal daarvan alsnog opgelost, zoals de Utrechtse serieverkrachter en de moord op Marianne Vaatstra. Maar het is ook een dankbaar onderwerp voor fictie. Om onopgeloste zaken hangt toch de uitdagende sfeer van onoplosbaarheid.”

De ouders keerden niet terug’ telt 256 bladzijden en verscheen als paperback voor 17,95 euro en als e-book voor 6,95 euro. Het boek is in Alkmaar ingekocht door boekhandel Stumpel, Langestraat 24, en in Heiloo door de Bruna en De Schrijverij, beide aan de Heerenweg. Hoewel de uitgeverij over een eigen webwinkel beschikt, wordt iedereen aangeraden de paperback bij deze winkels te kopen. Anne van Doorn: “Het is belangrijk de boekhandel in ere te houden. Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de leefbaarheid van stad en dorp.”