AMSTERDAM - Jacob van Lennep was een gangmaker, vrouwenliefhebber, politicus en schrijver in de negentiende eeuw. Zijn opvallende levensverhaal schetst niet alleen de man zelf, maar is ook een biografie van de negentiende eeuw. Marita Mathijsen schreef de biografie van Van Lennep, die in 2018 de shortlist van de Biografieprijs haalde. Donderdag 25 april wijdt ze een lezing aan hem in het Stadhuis van Alkmaar, in het kader van het Historisch Café.

Het leven van Jacob van Lennep (1802-1868) was gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg van een voorname Amsterdamse familie moest hij zich conformeren, maar dat lag hem niet. Niet in zijn privéleven, waar hij een buitenechtelijk kind verwekte en later een vrouw en vijf kinderen achterliet, noch in zijn carrière. Hij werd bijvoorbeeld niet herkozen als lid van de Tweede Kamer, omdat hij spotverzen op de vaderlandse geschiedenis schreef.

Toch was Van Lenneps daadkracht enorm. Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.

Kaarten voor donderdag 25 april zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Locatie: Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97), Prinsenzaal. Aanvang 20.00 uur.