ALKMAAR - Het was een van de grootste waterbouwkundige prestaties van ons land: de realisatie van het 80 kilometer lange Groot Noordhollandsch Kanaal, 150 jaar geleden. En dat in slechts 5 jaar. Tijdens de volgende lezing van het Alkmaars Historisch Café (donderdagavond 21 november) vertelt Henk Stapel over de aanleg van het bekende kanaal en de man achter het enorme project: Jan Blanken. Ook de gevolgen van de totstandkoming van het kanaal voor Alkmaar komen aan bod.

Henk Stapel, historicus en voormalig zeeofficier, vertelt over de noodzaak van het kanaal, het traject, de gevolgen voor de waterhuishouding van Noord-Holland en de ontwerper Jan Blanken. Jan Blanken was een bekwaam inspecteur-generaal van Waterstaat. Hij genoot veel aanzien en vertrouwen, maar raakte kort na de voltooiing van het kanaal in diskrediet. Hoe dat gebeurde, wordt tijdens de lezing toegelicht.

Ook de vindingen van Jan Blanken, vlotbruggen en waaiersluizen, komen aan de orde tijdens de lezing. En hoe gingen de duizenden arbeiders te werk bij het graven van het kanaal? Tijdens de tweede helft van de lezing wordt ingezoomd op Alkmaar. Wat waren de stedenbouwkundige gevolgen van het kanaal? En leverde het kanaal Alkmaar de economische voorspoed waarop werd gehoopt?

Kaarten voor donderdag 21 november zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.