ALKMAAR - Het boek ‘Engeltjes op pootjes’ werd door het lezend publiek verkozen tot winnaar in het genre ‘Verhalen’. Op vrijdag 29 mei 2020 is tijdens een speciale uitzending bekendgemaakt dat Josje Toby, woonachtig in Alkmaar, één van de genrewinnaars is geworden van het felbegeerde BoekGoud. Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs.


Boeken zorgen voor verbinding. BoekGoud is een aanmoediging om jouw verhaal met anderen te delen. Die verbinding is in deze bijzonder en soms moeilijke tijden is, waarbij fysieke verbinding vaak lastig, nog belangrijker. De prijs is bedoeld om de bijzondere verhalen van onze auteurs nog meer in het zonnetje te zetten.

“Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur”, aldus Erwin de Haan, directeur van Uitgeverij Boekscout. “Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten.”

BoekGoud publieksprijs
De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Ruim tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2019 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. Vanwege de uitbraak van corona is de uitreiking aan het einde van de Boekenweek (medio maart) niet doorgegaan. Op vrijdag 29 mei 2020 heeft via een speciale livestream de bekendmaking toch plaats gevonden.

Josje Toby won de publieksprijs met het boek ‘Engeltjes op pootjes - Korte verhalen over gewone mensen en de bijzondere band met hun hond’.

Toelichting uitgever:
De hond is de beste vriend van miljoenen mensen over de hele wereld. Deze bundel belicht steeds de trouwe vriendschap van een hond. Dit verbindt de verschillende verhalen als een rode draad. Door het kiezen voor deze verhalenvorm, heb jij niet alleen ruimte geschapen om de verschillende facetten van honden te belichten, maar stel je zo ook jouw diversiteit als schrijver tentoon. Zo laat je zien dat je over een goede portie inbeeldingsvermogen en humor beschikt, maar durf je ook heftigere onderwerpen te bespreken. Door het beeldende taalgebruik en de manier waarop je als lezer de wereld steeds vanuit het hoofd van de personages zelf ervaart, word ik telkens weer geheel opgeslokt door het verhaal. Na het lezen van jouw boek, met daarin alle goeds wat een hond te bieden heeft, rest mij nog een vraag: waarom heb ik eigenlijk nog geen hond in mijn leven?

Samenvatting boek
In deze afwisselende verhalenbundel staat de ijzersterke band tussen gewone mensen met hun bijzondere hond, centraal. Overgoten met een sausje van fantasie worden de verhalen geserveerd op een bedje van emotie en empathie. Laat u zich ontroeren, aan het lachen maken en doorvoel het verdriet, dat een mens doorgaat bij het verliezen van een hond. Een hond is niet alleen maar een hond, het is een gezinslid, je allerbeste vriend, therapeut en je kind in één. Honden zijn lichtbrengers in donkere dagen, een dagelijkse bron van 'live entertainment'. Honden zijn€¦ engeltjes op pootjes!

Over de auteur
Josje Toby (1972) komt uit een familie van schrijvers. Haar moeder schreef kinderboeken, een oom was stadsdichter voor het leven. Ze heeft een vaste column het clubblad van de Nederlandse Sheltie vereniging en werkte bijna zeventien jaar in het (speciaal) onderwijs. Ze is gelukkig getrouwd, moeder van twee kinderen en woont met haar man en drie honden in Alkmaar. Samen met haar honden beleeft ze vele avonturen, waarvan ze in dit boek, op geheel eigen wijze, verslag doet.

Achtergrond
Alle boeken die in 2019 werden uitgegeven door de uitgeverij, maakten kans op de vakjury- en de publieksprijs. De publieksstemming vond plaats via een online systeem waarbij lezers naast hun stem een onderbouwd oordeel achter moesten laten waarom dit boek de publieksprijs verdiende. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën.

De publieksprijs werd opgesplitst in twee ronden. In de eerste ronde werden er uiteindelijk winnaars verkozen in een eigen genre, in de tweede ronde werd er een overall publiekswinnaar bepaald, die met die titel uiteindelijk €750,- in de wacht sleepte. De overallwinnaar van de publieksprijs is geworden: Ramona Kimberley Molhoop met haar prentenboek ‘Prinses Imara's haar - Kroeshaar is mooi’.

Over de schrijversprijs BoekGoud
De BoekGoud-prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die al meer dan 12,5 jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.