CASTRICUM - Het was de laatste weken weer vaak raak: door incidenten op het spoor tussen Castricum en Alkmaar, reed de trein niet verder dan Uitgeest. „Terwijl het technisch mogelijk is om wél tot Castricum te rijden” stelt fractievoorzitter Roel Beems van CKenG. Zijn partij dient een motie in die het college oproept om dit bij NS en ProRail aan te kaarten.

Omdat er bij herhaling incidenten voorkomen, en dan vooral tijdens de spits, stranden er duizenden forensen en studenten uit Castricum en omstreken in Uitgeest. Of zij kunnen 's morgens niet vertrekken richting Amsterdam of Haarlem. Vaak is de oorzaak zelfdoding: iemand werpt zich voor de trein. „Dat is heel erg triest.” erkent Beems. „En plaatst het probleem van de reiziger in perspectief. Toch wil ik er aandacht voor vragen. Het gaat om grote aantallen reizigers die aan het eind van de dag bij Uitgeest stranden. Zij grijpen massaal naar hun mobieltje en vragen het thuisfront om hen op te halen, waardoor het op de N203 ook nog eens vast komt te zitten. Bij een incident dat zich ’s ochtends voordoet, heb je hetzelfde probleem in omgekeerde richting: treinreizigers laten zich dan in Uitgeest afzetten. Sinds de jaarwisseling zijn er al vier incidenten geweest. Vandaar dat wij het college vragen om met NS en ProRail om de tafel te gaan, om te bewerkstelligen dat de treinen in voorkomende gevallen - al dan niet aangepast of vertraagd - naar Castricum blijven rijden.”

De treinen stoppen nu in Uitgeest omdat daar gekeerd kan worden. Beems: „Daar ligt een grote partij rails en waarschijnlijk is het logistiek makkelijker voor de NS om daar te stoppen. Maar noodzakelijk is het niet, de trein kan gewoon naar Castricum rijden en vervolgens over hetzelfde spoor terugrijden naar Uitgeest. Het traject is technisch zodanig beveiligd dat de treinen beide sporen in twee richtingen kunnen berijden.”

Beems memoreert in zijn motie dat 72 procent van de beroepsbevolking van Castricum buiten deze gemeente werkt en dat veel van deze forensen van de trein gebruik maken. Het station van Castricum is bovendien een knooppunt van fiets-, bus-, auto- en treinverkeer, ook voor inwoners van Heemskerk, Egmond, Limmen en (West) Heiloo.

Dagelijks stappen er 7.000 reizigers op station Castricum in en uit de trein, waarvan meer dan 80% in de ochtend- en avondspits. De incidenten vinden vaak plaats tijdens de spits, waardoor juist deze reizigers stranden op weg naar hun werk of naar huis.