NOORD-HOLLAND - Niet eerder zijn in een zomer zoveel woningen verkocht in Noord-Holland. De verkopers van deze woningen verhuizen steeds vaker naar een andere gemeente dan waar ze vandaan komen.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2020 van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs (partner in Dynamis).

Hoogste aantal verkopen sinds 2017
In Noord-Holland is sprake van het hoogste aantal verkopen in een kwartaal sinds 2017, maar liefst 10.400 woningen werden verkocht. Een verkooppiek in de zomer is opvallend, aangezien de verkopen normaal gesproken afzwakken in de vakantiemaanden. De piek is een gevolg van het toegenomen aantal woningen dat te koop wordt gezet. In de eerste zes maanden van de coronacrisis zijn 15% meer woningen op Funda aangemeld, in geen andere provincie is deze toename zo sterk.

Meer woningbezitters verlaten de stad tijdens de coronacrisis
Al meerdere jaren verlaten steeds meer woningbezitters de grote stad. In 2020 is dit verder toegenomen. 67% van de Amsterdamse woningverkopers verhuisde naar een andere gemeente, vorig jaar was dit nog 62%. Ook in Haarlem is deze toename zichtbaar, het aandeel steeg van 56% naar 61%.

Meer Amsterdammers verhuizen naar Utrecht
Onder Amsterdamse verkopers wint de provincie Utrecht sterk aan populariteit als verhuisbestemming. Inmiddels verhuist 10% van alle verkopers naar deze provincie, in 2019 was dit nog 8%. Ook de regio Gooi en Vechtstreek wordt populairder, met een toename van 7% naar 9%.