NEDERLAND - Door de coronacrisis beleven veel mensen een andere Koningsdag dan wellicht van tevoren was gehoopt. Voor vele Nederlanders is Koningsdag immer nog altijd de feestdag van het jaar. Hoe gaan wij het dit jaar invullen nu Koningsdag is omgedoopt naar Woningsdag?


Geen vrijmarkten, geen optredens en massale feesten waarbij het samenzijn gezelligheid centraal staat. Uiteraard kan men ook in eigen huis genieten van die heerlijke oranje tompouce of een lekker glaasje oranjebitter, maar hoe vult men de rest van de dag in? Gaat je het met de familie thuis alsnog gezellig maken of kies je ervoor om alleen of met z'n tweeën een stukje te gaan wandelen of fietsen?

Landelijk alternatief programma: Woningsdag
Omdat het RIVM vraagt zoveel mogelijk thuis te blijven heeft de Koninklijke bond van Oranjeverenigingen dit jaar Koningsdag omgedoopt tot ‘Woningsdag’. Daarnaast heeft deze organisatie een alternatief programma in het leven geroepen voor alle dorpen en steden in Nederland:

- Landelijke oproep om de kerkklokken te luiden tussen 9.45 en 10.00 uur.
- Het verzoek aan u om het Wilhelmus om 10.00 te spelen of te zingen vanuit uw deuropening of balkon.
- Om 16.00 uur wordt in heel Nederland de nationale toost uitgebracht op de gezondheid van iedereen.

Daarnaast worden vele initiatieven door het gehele land gedeeld op Koningsdagthuis.nl.

Nou kan men zich wellicht terecht afvragen of de buren er op zitten te wachten als wij 's ochtends om 10.00 uur luidkeels het volkslied meebrullen (en andersom natuurlijk ook), al kan dit ook weer kolderieke situaties en een mooi saamhorigheidsgevoel opleveren. Een aparte maar toch gezamenlijke toost om 16.00 uur op ieder gezondheid zal daar natuurlijk zeker aan bijdragen.

Laat ons weten wat je gaat doen op deze Koningsdag door middel van (oranje) foto's/video's en reacties op onze Facebookpagina's, en laten wij er allen voor zorgen dat het evenwel een dag wordt om nimmer te vergeten.