Het nieuwe jaar is pas enkele maanden oud, maar de Kansspelautoriteit (Ksa) lijkt drukker dan ooit. Sinds online gokken in 2021 werd gelegaliseerd in Nederland is dit de organisatie die in de gaten houdt dat aanbieders de regels volgen, maar in werkelijkheid blijkt dit nog lang niet altijd het geval. Sterker nog, er worden regelmatig waarschuwingen en boetes uitgedeeld en ook juist aan kansspel bedrijven die al wel een licentie hebben weten te bemachtigen voor de Nederlandse markt.

Dat maakt het interessant om te kijken wat er precies fout gaat en voor welke uitdagingen de Nederlandse kansspelmarkt staat. De kans dat er in 2025 nog meer gokbedrijven zoals Crystalroll een licentie gaan krijgen is zeker aanwezig, al zullen ook deze aan de strenge voorwaarden voor het aanvragen van een licentie moeten voldoen. Mochten buitenlandse bookmakers dit van plan zijn, dan kunnen zij alvast leren van een aantal van de onderstaande fouten die hun voorgangers recentelijk hebben gemaakt.

Bookmaker krijgt tik op de vingers voor Engelse klantenservice

Medio februari heeft de Ksa nog een waarschuwing uitgedeeld aan een bookmaker met een Nederlandse vergunning. Dit omdat zij hun spellen hebben aangeboden aan gokkers uit Nederland maar er geen Nederlandse klantenservice aanwezig was. De Kansspelautoriteit is er bij het verschaffen van vergunningen duidelijk over dat de bookmakers die deze krijgen en hun spellen op de Nederlandse markt mogen aanbieden er wel voor moeten zorgen dat er Nederlandstalige ondersteuning is.

Dat was hier dus niet het geval en dat is de reden dat er is ingegrepen. Hoewel er wel gedeeltelijke Nederlandstalige klantenservice aanwezig was, is dit niet 24 uur per dag het geval, terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is. De betreffende goksite heeft al een tijdje geleden een licentie gekregen maar is pas sinds het einde van 2024 actief. Wel blijkt dat er direct maatregelen genomen zijn waardoor het momenteel wel mogelijk is om 24 uur per dag en 7 dagen in de week in het Nederlands geholpen te worden.

Loterij gewaarschuwd voor ongepaste reclame

Iets eerder in februari had de Ksa al een waarschuwing aan een Nederlandse loterij uitgedeeld voor het maken van ongepaste reclame. Zo werd er groots geadverteerd in een bekende Nederlandse krant en dat is niet zomaar toegestaan. Naar aanleiding van deze waarschuwing werd de betreffende advertentie wel direct weer ingetrokken en offline gehaald. Deze reclames mogen niet gokken gebruiken als een manier om geld te winnen of financiële problemen op te lossen en dat gebeurde in dit geval wel.

De regels voor reclames zijn in vergelijking met de begindagen van de Wet Kansspelen op afstand (Koa) sowieso aardig aangescherpt. Tijdens de eerste maanden nadat gokken gelegaliseerd was in Nederland werd vrijwel overal reclame gemaakt voor kansspelen, waar vervolgens snel een stokje voor werd gestoken. Daardoor is het niet of nauwelijks meer mogelijk voor gokbedrijven om reclame te maken op televisie, de radio of in tijdschriften en kranten. Online kan dit deels nog wel maar ook daar mogen reclameboodschappen zich niet rechtstreeks op spelers richten en moet er aan verschillende andere voorwaarden worden voldaan.

Aanbieders aangesproken op zorgplicht

Alle aanbieders die beschikken over een Nederlandse licentie moeten actief in de gaten houden dat de spelers die op hun platformen actief zijn op een verantwoorde manier gokken. Wanneer blijkt dat er spelers zijn die financieel meer risico's nemen dan eigenlijk verantwoord is, moeten online casino's hen daarop aanspreken en contact zoeken. Ook als spelers meer willen kunnen storten dan de bedragen die zijn toegestaan moeten zij aantonen dat ze hier de financiële middelen voor hebben.

De Kansspelautoriteit heeft alle aanbieders met een vergunning voor de Nederlandse markt hier recentelijk nogmaals op aangesproken. Door kansspel bedrijven hier ook uitgebreid over te informeren weten zij wat ze wel en niet mogen doen en op welke manieren zij spelers aan moeten spreken op hun speelgedrag. Op deze manier hoopt de Ksa ook meer duidelijkheid te scheppen over het proces waarbij er extra getoetst moet worden of spelers over voldoende inkomen beschikken als zij meer in willen kunnen zetten dan de vastgestelde wettelijke limieten.

Boete uitgedeeld aan poker website

Het was aan het begin van het jaar al direct raak want in januari zag de Ksa zich genoodzaakt om een boete uit te delen aan een poker platform. Het ging hierbij overigens wel om een aanbieder die geen licentie voor de Nederlandse markt had. Toch bleek dat het voor Nederlandse spelers mogelijk was om hier te spelen en dat het bedrijf, dat meerdere goksites beheert, dit op vrijwel al deze platformen toeliet. Dat heeft nu geresulteerd in een boete van bijna 1,3 miljoen euro.

Hiermee wil de Kansspelautoriteit uiteraard een serieuze waarschuwing uitdelen aan andere platformen die zich schuldig maken aan dergelijke illegale praktijken. Hoewel deze aanbieder wel aan had gegeven over een buitenlandse vergunning te beschikken, hielden ze er allerlei louche praktijken op na. Zo moesten speler die een tijd niet hadden ingelogd bijvoorbeeld kosten betalen, wat als een vorm van consumentenbedrog wordt gezien die de Ksa zwaar heeft laten meewegen bij het bepalen van de hoogte van de boete.