ALKMAAR - Bij een incassobureau denk je waarschijnlijk vooral aan bedrijven die een dergelijk bureau inschakelen als jij je factuur niet betaalt, bijvoorbeeld bij een online bestelling. Ook als je je zorgverzekering of een tandartsrekening niet betaalt krijg je uiteindelijk te maken met een incassobureau. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf een vordering hebt op een bedrijf. En dan kun je ook als particulier persoon een incassobureau in de arm nemen om je vordering te innen. Je kunt contact opnemen en alle informatie overleggen die betrekking heeft op de vordering. Het incassobureau kan dan beoordelen of ze kans zien om de vordering te incasseren. Hier zijn voor jou geen kosten aan verbonden.

Hoe kan een incassobureau gratis werken?

Je vraagt je misschien af hoe een gratis incassobureau werkt. Wel, het is heel simpel: de debiteur betaalt de kosten. Natuurlijk kan een incassobureau niet gratis werken. De medewerkers moeten immers betaald worden en er zijn kantoorkosten. Die worden doorberekend aan de debiteur. Die moet niet alleen het bedrag terugbetalen maar ook de bijkomende kosten. Die kunnen flink oplopen als de vordering al geruime tijd openstaat. Deze kosten zijn overigens wel begrensd en moeten redelijk blijven. Voor een openstaande vordering van bijvoorbeeld 100 euro kan het niet zo zijn dat er 1.000 euro incassokosten in rekening wordt gebracht.

Wanneer kan ik als particulier een incassobureau inschakelen?

Stel je zit met de volgende situatie: ik krijg mijn geld niet terug van een webwinkel. Je hebt iets besteld en binnen de geldende termijn teruggestuurd maar de webwinkel komt niet over de brug. Je hebt zelf al eens gemaild en gebeld maar zonder resultaat. In zo’n geval kun je een incassobureau inschakelen. Er wordt contact op met de webwinkel om te proberen je geld terug te krijgen. Als dat lukt dan krijg je wat jou toekomt via het incassobureau overgemaakt. Als betaling uitblijft dan kan eventueel een gerechtelijke procedure worden gestart om de winkel te dwingen om te betalen. Als er sprake is van een faillissement is de kans klein dat je je geld nog krijgt. Let dus altijd goed op bij welke winkel je een bestelling plaatst. Lees reviews om te ontdekken of andere klanten tevreden zijn en of zaken goed worden afgehandeld. Controleer of een winkel is aangesloten bij een waarborgfonds. Zo heb je extra zekerheid.

Wanneer kan ik geen beroep doen op een incassobureau?

Een incassobureau kan niet altijd helpen. Bijvoorbeeld als je geld aan een vriend hebt geleend en hij betaalt niet terug. Alleen als er een duidelijke getekende schuldbekentenis is kan een incassobureau soms nog iets voor je doen. Als je een groot bedrag aan iemand leent is het daarom altijd verstandig om hierover vooraf advies in te winnen. Zo loop je minder risico als de ander niet betaalt. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat er geen aflosruimte is. Preferente vorderingen, zoals van de Belastingdienst, gaan altijd voor. Die moeten eerst worden afgelost voordat jij even aan de beurt komt.