Er zijn heel wat situaties in en rond je huis waarbij kabels moeten worden gelegd. In huis heb je de nodige apparaten die bekabeld zijn. Tegenwoordig is er ook best veel draadloos, zoals achter speakers voor je thuisbioscoop, maar de meeste apparaten voor in huis hebben nog gewoon een snoer. Die kabels moeten allemaal netjes worden geordend om te voorkomen dat het een warboel wordt. Vooral tv’s en soundbars zijn bekend, of zelfs berucht, om hun enorme wirwar aan kabels. Vroeger hoorde de personal computer ook tot die categorie, maar die is in de meeste huizen inmiddels vervangen door een laptop die alleen nog een stroomkabel nodig heeft om de batterij op te laden. Verdere apparaten zoals een modem of een printer worden draadloos aangestuurd via Wi-Fi of Bluetooth®.
Buiten kabels trekken
Als je buiten kabels nodig hebt, zoals voor een DSL of glasvezelaansluiting in huis dan is het zaak om deze kabels veilig onder de grond te leggen. Vaak wordt dit door een professioneel bedrijf gedaan zodat je zelf de stoep naar je voordeur niet hoeft open te halen en met een tiewrap aan de gang moet om kabels bij elkaar te houden. Als je zelf kabels legt is het goed om deze duidelijk te markeren. Ga je ooit verhuizen dan weten de nieuwe bewoners in ieder geval welke bekabeling er in de tuin of naar de voordeur ligt. Vaak wordt tuinverlichting ook via ondergrondse kabels van stroom voorzien. Of er ligt een kabel onder de grond om de schuur of garage van licht en stroom te kunnen voorzien.
Voorkom kortsluiting
Kabels die in de grond liggen moeten bestand zijn tegen weer en wind. Daarom moet je kabels kiezen die daar geschikt voor zijn. Kabels die buiten worden gebruikt worden bij voorkeur voorzien van een krimpkous om ze extra te beschermen tegen temperatuurverschillen, vocht en kleine dieren die de kabel mogelijk door te knagen kunnen beschadigen. Natuurlijk is niet alle schade te voorkomen en een kabel die al jaren ligt kan uiteindelijk gaan verweren en moet dan alsnog worden vervangen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar de kabel ligt zodat je die in geval dat nodig is gemakkelijk kunt terugvinden.
Wat doe je zelf en wat besteed je uit?
Als het om stroomkabels gaat kun je bepaalde dingen wel zelf doen. Natuurlijk schakel je de stroom uit als je met topcontacten of stroomkabels aan de gang gaat om te voorkomen dat je onder stroom komt te staan. Wil je een extra groep in de meterkast laten aanbrengen dan moet dit door een elektricien worden gedaan die hiervoor gecertificeerd is. Dit geldt ook als bijvoorbeeld de slimme meter een storing heeft, deze mag alleen worden gerepareerd of vervangen door iemand van het energiebedrijf die hiervoor opdracht heeft gekregen.
Kijk voor meer informatie over kabels en kabelbinders op https://www.kabelbinders.nl/