AMSTERDAM - Marco Borsato is dit jaar twintig jaar ambassadeur van War Child. Hij vierde deze mijlpaal met een uniek jubileumconcert in Koninklijk Theater Carré. Het was een avond waarin de al 20 jaar ongekende betrokkenheid van Marco Borsato bij War Child werd gevierd. Met de opbrengst van het jubileumconcert kan War Child 14 veilige plekken creëren in de 14 landen waarin zij werkt. Dit is een beschermde omgeving waar duizenden kinderen kunnen spelen, leren en weer even kind kunnen zijn.

Op deze bijzondere avond werden de nummers van Marco Borsato afgewisseld met beelden van Marco’s reizen voor War Child. Ook traden The Voice Kids-winnares Yosina en Trijntje Oosterhuis op. Een bijzonder moment was het optreden van Michaela DePrince met een zichtbaar geëmotioneerde Marco Borsato. Michaela, tweede soliste bij Het Nationale Ballet en ambassadeur van War Child, groeide op in de oorlog in Sierra Leone. Speciaal voor het jubileumconcert danste zij op het nummer De Speeltuin van Marco Borsato.

Zeepkist
Marco Borsato werd in 1998 gevraagd om ambassadeur te worden van War Child, dat onder meer psychosociale hulp, bescherming en onderwijs aan kinderen in oorlog biedt. Twintig jaar geleden deed Marco Borsato een belofte aan alle kinderen die opgroeien in oorlog: hij zou op elke zeepkist klimmen om hun verhaal te vertellen.

Een belofte die tijdens het concert werd bekroond met The Marco Borsato Soapbox Award- uitgereikt door ex-kindsoldaat Jacky Atingo uit Oeganda en Tjipke Bergsma (Directeur War Child). The Marco Borsato Soapbox Award is een wissel award die jaarlijks door War Child wordt uitgereikt aan een persoon die zich sterk maakt voor het lot van kinderen in oorlog.

Marco Borsato: “Het jubileumconcert is niet het einde van mijn ambassadeurschap, maar het begin van nog veel meer jaren waarin ik iedereen wil overtuigen dat je het verschil kunt maken. Dat is hard nodig als je je realiseert dat één op de zes kinderen opgroeit in een oorlogsgebied. Voor al deze kinderen blijf ik op de iconische zeepkist staan zodat ook zij kunnen dromen van een mooie toekomst. De opbrengst van mijn concert draagt hieraan bij.”