ALKMAAR - Het zijn vooral jongeren en starters die last hebben van de huidige verhitte woningmarkt. Dit blijkt uit de nieuwe woningmarktmonitor van januari 2022 van ABN AMRO. “Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen,” zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Huizenprijsstijging van 12,5%
In 2021 ging ABN AMRO nog uit van een stijging van 15%, maar voor dit jaar is dit bijgesteld naar 12,5%. De huizenprijzen stijgen misschien minder hard, maar de aankoopprijzen gaan nog steeds door het dak.

Daling van 10% in woningaankopen
ABN AMRO merkt zelf ook dat er minder vraag is naar nieuwe hypotheken en ziet dat er online veel minder mensen een hypotheekberekening maken. ABN AMRO verwacht dan ook dat het aantal woningverkopen, door het beperkte woningaanbod, het komende jaar zal afnemen. “Na een daling van 5% in 2021 volgt een daling van 10% in 2022. Daarna kan in 2023 een herstel volgen.

Woningmarkt is ongunstig voor jongeren
Het inkomen van de jongeren ligt doorgaans lager, ook hebben zijn vaker een flexibel contract, zodat zij minder eenvoudig een hypotheek krijgen. Zodoende zijn zij sneller gedwongen concessies te doen. De woningen die jongeren van 25 tot 35 kopen worden allengs kleiner. Verder is er een verschil tussen starters en doorstromers. Starters kunnen geen overwaarde meenemen en richten zich op woningen met een lagere koopsom. Maar daar zijn er steeds minder van. Acht van de tien starters beschouwt de markt dan ook als ongunstig.

Bieden boven vraagprijs

Huizenprijzen blijven oplopen en er staan nauwelijks woningen te koop. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars was de voorraad in het derde kwartaal van 2021 kleiner dan 170.000 woningen. Daarnaast stonden woningen die door makelaars werden aangeboden gemiddeld maar 23 dagen te koop. Dit heeft als gevolg dat kopers meer risico nemen en sneller tot een beslissing komen. Daar komt bij dat ze vaak boven de vraagprijs bieden in de hoop op een betere kans.