ALKMAAR - Ook jij kent het vast: ‘niemand vertrouwen houdt je veilig voor pijn en verraad en om niet gekwetst te worden’. Wat veel mensen vergeten is dat het je geïsoleerd en achterdochtig achterlaat. Angst voor vertrouwen komt zo vaak voor dat het een officiële fobie is: pistantrofobie.


Hoe kan dit gebeuren? En wat doe je eraan?
Zo'n 40 jaar geleden stelden onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie de hypothese op dat mensen een "script" hebben voor bepaalde ervaringen. In een restaurant bijvoorbeeld, gaat je script ongeveer als volgt: kijk naar het menu, bestel, eet je eten, betaal en vertrek. Je weet wat je kunt verwachten.

Veel mensen leren als kind een script over het leven dat ongeveer zo gaat: Ik raak gekwetst of overstuur, iemand troost me, ik voel me beter. Maar vele anderen hebben dat script niet geleerd of volgen het script simpelweg niet. Zij leerden het volgende aan: ik raak gekwetst of overstuur, iemand geeft mij de schuld of wordt boos, ik voel me slechter. Of: ik raak gekwetst of overstuur, niemand merkt het op, ik ben alleen. Zulke ‘scripts’ zijn een recept voor het gevoel niet in staat te zijn anderen te vertrouwen of dichtbij te komen. En dat is logisch, want wanneer we krijgen wat we nodig hebben van andere mensen, is het een onverwachte uitzondering om niet te snel te vertrouwen, in plaats van andersom.

Deze overtuigingen achterwege laten en vertrouwen herwinnen is moeilijk. Wanneer je voor het eerst begint met het heropbouwen van vertrouwen in de mensheid, je ex-partner, je familie of een goede vriend/vriendin, kan het aanvoelen als uitdaging. Zie het eerder als een intellectuele oefening! In je hoofd weet je dat de meeste mensen te vertrouwen zijn, maar in je hart voel je dat niet. Om de stap van hoofd naar hart te maken, is in veel gevallen een sprong in het diepe nodig.

Maar hoe maak je nou die echte sprong naar vertrouwen? Begin met deze 3 tips:

- Zorg dat je in een routine blijft. Ga naar dezelfde gymles, zie dezelfde mensen in het park, loop elke zondag dezelfde route voor een ochtendkoffie. Waarom?! Zou je denken…

Het is niet om je in een sleur te krijgen. Het is een startpunt: een routine is het zien van dezelfde mensen of patronen wat vertrouwen opbouwt. Herhaling is de eerste stap om vertrouwen op te bouwen.

- Zoek actief naar betrouwbaar gedrag. Als vertrouwen niet natuurlijk voor je is, moet je er bewust naar op zoek gaan. Betrouwbaar gedrag komt waarschijnlijk vaker voor dan je denkt, maar net als bij vogels spotten, moet je jezelf trainen om het te zien.

- Geloof erin dat je het verdient om met betrouwbare mensen om te gaan. Mensen die geloven mensen dat niemand te vertrouwen is, zeggen vaak ook slechte dingen over zichzelf: "Ik ben kapot", "Ik verdien het dat mij deze slechte dingen overkomen". Om vertrouwen in anderen te kweken, moet je de overtuiging kweken dat je het waard bent dat je vertrouwen wordt gehonoreerd.

Brein Medicijn heeft kort geleden onderzoek gedaan naar de hoe het vertrouwen in de mensheid er voor staat tijdens de Coronacrisis in Nederland. Enorm interessant!

Klik hier voor het onderzoek.