ALKMAAR - In de afgelopen jaren heeft Bitcoin de financiële wereld op z’n zachtst gezegd op de kop gezet. Waar menig ondernemer en geïnteresseerde al jarenlang de voordelen van crypto inzag, was het pas ten tijde van de pandemie dat de ‘gewone mens’ ook ging investeren in cryptocurrency. Ook in Alkmaar en omgeving zien we dat de interesse hierin enorm is gestegen.

Maar: wie het crypto nieuws een beetje gevolgd heeft, weet dat investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin niet zonder risico is. Een van de voor- en nadelen is namelijk dat de digitale munt ontzettend volatiel is. Dat betekent dat je inleg de ene dag veel meer waard kan zijn dan de dag erna. Daarom vragen veel mensen zich af in hoeverre het (nog steeds) interessant is om in 2024 te investeren in crypto. We zochten het voor je uit.

Zo gaat het momenteel op de diverse crypto koersen

De meeste mensen kijken naar de Bitcoin koers wanneer ze willen weten hoe het op de crypto koersen gaat. Hoewel er meer digitale munten zijn dan alleen de Bitcoin is deze munt wel een goed referentiepunt om te checken hoe het over het algemeen gaat. Gaat het namelijk overwegend goed met de Bitcoin, dan gaat het vaak over het algemeen ook goed met de andere munten. Met de Bitcoin gaat het de laatste maanden opvallend goed. Na een recordhoogte van 2021 was er lange tijd sprake van een wisselende koers. De waarde daalde flink, wat veel investeerders zenuwachtig maakte. Maar: sinds begin februari zit de Bitcoin koers flink in de lift.

De munt is van een waarde van € 38.907 op 1 februari 2024 naar een waarde van € 65.409 geschoten op 13 maart 2024. Waarom dat precies nu gebeurt, hoor je in deze aflevering van BNR. Het heeft onder andere te maken met de zogeheten Amerikaanse beurswaakhond; door de goedkeuring van Bitcoin-ETF’s is het voor beleggers eenvoudiger om te investeren zonder gedoe met codes en wallets. Ook speelt de aanstaande halving een grote rol. Zo’n opvallend grote stijging betekent dus dat het goed gaat met de crypto koersen. Iedereen lijkt massaal weer begonnen te zijn met investeren. Wat dat betreft is het dus zeker interessant om ook in te stappen, maar je kunt het de komende maanden ook nog even aankijken wanneer je al een inleg hebt.

Waarom zijn we allemaal plotseling zo geïnteresseerd in crypto?

Er zijn namelijk al genoeg mensen in Alkmaar en omgeving die al geïnvesteerd hebben in crypto, zoals de Bitcoin. Wanneer je echter nog moet beginnen en je geen idee hebt waarom cryptocurrency ineens zo populair lijkt te zijn, is het goed om even wat dieper in te duiken op die materie. Deze stijgende populariteit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Nu zien we bijvoorbeeld dat investeren in crypto alsmaar eenvoudiger en toegankelijker wordt gemaakt, waardoor het aantrekkelijker is om ook een poging te wagen. Maar: de eerste echte populariteit ontstond ten tijde van de pandemie toen er sprake was van veel economische onzekerheid.

Ondernemers en grote investeerders stapten toentertijd over op crypto om zo hun vermogen te beschermen tegen de verwachte inflatie en marktvolatiliteit. Bitcoin werd namelijk gezien als digitaal goud, dat net als echt goud gebruikt kan worden tegen inflatie. Dat gebeurde niet ongezien, want binnen no time groeide de waarde op de verschillende koersen én steeg de interesse. Dat zorgde voor nog meer vraag en een alsmaar kleiner wordend aanbod, waardoor de koersen alleen maar verder stegen. Door deze basis is investeren in crypto alsmaar toegankelijker geworden en zien we dat dat vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol speelt in de keuze of mensen in Alkmaar en de rest van Nederland wel of niet willen investeren in crypto.

Gebruik deze tips wanneer je voor het eerst gaat investeren in crypto

Wat goed is om te weten, is dat hoewel de waarde van de Bitcoin en andere cryptomunten nu in de lift zit, het ook zomaar zo kan zijn dat de koers instort. Dat volatiele karakter is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je begint met investeren in crypto. Houd wel in je achterhoofd dat experts verwachten dat de digitale valuta alleen maar meer waard zal worden in de komende (tientallen) jaren. Gebruik de onderstaande tips wanneer je voor het eerst gaat investeren in crypto:

  • Beleg alleen met geld dat je voor nu eventueel zou kunnen missen. Spaargeld of vakantiegeld is een goed voorbeeld daarvan. Het kan namelijk altijd zijn dat je een deel van je inleg kwijt raakt binnen korte tijd.

  • Houd het cryptonieuws in de gaten om zo op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt op de koersen. Op basis daarvan kun je gemakkelijker inspelen op de Bitcoin koers of een andere koers.

  • Onthoud tot slot dat je altijd voor de lange termijn moet investeren. Denk het liefst aan jaren in plaats van aan dagen, weken of maanden. De kans op rendement is op die manier namelijk het grootst.