ALKMAAR - Voetbal is al sinds mensenheugenis mateloos populair in ons land. In vrijwel ieder dorp is wel een plaatselijke voetbalclub te vinden waar jong en oud een balletje kunnen trappen. Voor de meeste mensen is voetbal niet meer dan een hobby of vorm van amusement. Echter, er zijn ook mensen die van voetbal hun beroep hebben gemaakt. Deze spelers kom je onder andere tegen in de Eredivisie. Over het algemeen supporten mensen meestal een profclub bij hen uit de buurt. Het is dus geen wonder dat de meeste mensen uit de omgeving van Alkmaar voor AZ juichen.


Een goede eerste helft van het seizoen voor AZ

AZ maakt geen deel uit van de 'traditionele top 3', maar dat betekent niet dat zij niet hoger dan de vierde plaats kunnen eindigen. Op dit moment staat de club uit Alkmaar zelfs op de tweede plek. Er is sprake van een achterstand van slechts twee punten op koploper Feyenoord. Dit betekent dus dat de onderlinge wedstrijd tussen de twee ploegen erg belangrijk kan zijn voor de eindstand van de Eredivisie. Deze wedstrijd staat gepland op 18 februari van dit jaar. Als AZ dit duel weet te winnen, worden de kansen op een kampioenschap aanzienlijk vergroot. Wel moet de club uit Alkmaar zijn goede reeks voortzetten, zodat er geen punten verloren gaan in de wedstrijden in aanloop naar de topper tegen Feyenoord. Echter, ook als AZ er in slaagt om van de Rotterdammers te winnen, betekent dit nog niet direct dat ze kampioen worden. PSV zit AZ namelijk op de hielen en heeft een achterstand van slechts twee punten.

Mei wordt een spannende maand

Iedereen die AZ een warm hart toedraagt, zal tijdens de laatste vier speelrondes op het puntje van zijn stoel zitten. De club uit Alkmaar zal het tijdens de laatste vier speelrondes opnemen tegen respectievelijk Ajax, FC Emmen, NEC en PSV. De wedstrijden tegen Ajax en voornamelijk PSV kunnen cruciaal zijn in de strijd om het kampioenschap.

De ontknoping van het seizoen 2022/2023

Stel dat AZ van Feyenoord weet te winnen en er verder weinig mis gaat bij zowel de Alkmaarders als PSV. In dat geval zal de laatste speelronde beslissend zijn in de strijd om het kampioenschap. Mocht het daarentegen zo zijn dat Ajax de onderlinge wedstrijden met andere kandidaten voor het kampioenschap weet te winnen, kunnen de Amsterdammers de kampioensstrijd vrijwel zeker beslissen tijdens de wedstrijd tegen AZ. Het wordt dus nog erg spannend welk team er in het seizoen 2022/2023 tot kampioen van de Eredivisie wordt gekroond.

De geschiedenis van AZ

AZ speelt sinds 1998 onafgebroken in de Eredivisie. In totaal is de club uit Alkmaar twee keer kampioen van Nederland geworden. De club is in 1967 ontstaan uit een fusie van Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Na de fusie ging de club zo’n 19 jaar verder onder de naam AZ ‘67. In 1986 werd besloten om afscheid te nemen van de toevoeging ‘67. De thuiswedstrijden van AZ worden gespeeld in het AFAS Stadion in Alkmaar. Jarenlang werd de club gesponsord door de DSB Bank van Dirk Scheringa. Na het faillissement van DSB in 2009 volgden er een aantal financieel zware jaren voor de club, maar hier zijn de Alkmaarders vrij snel bovenop gekomen. Op dit moment is AZ een financieel gezonde club met als hoofd- en shirtsponsor Kansino. De shirts waarop de naam van het online casino prijkt, zijn gemaakt door Nike.

De prijzenkast

In het verleden is AZ twee keer kampioen van Nederland geworden. Het meest recente kampioenschap van de club uit de Zaanstreek vond plaats in 2009. De selectie die onder leiding van trainer Louis van Gaal kampioen van Nederland werd, bestond uit spelers met veel kwaliteit. Veel spelers uit deze kampioensploeg hebben een glansrijke carrière beleefd nadat zij kampioen werden met AZ. Het voorbeeld dat het meest tot de verbeelding spreekt is Mousa Dembélé. Deze aanvallend ingestelde middenvelder heeft in totaal 82 interlands gespeeld voor België en daarnaast bijna 250 wedstrijden voor Tottenham Hotspur gespeeld. De doelman uit het kampioensjaar 2009 (Sergio Romero) heeft zelfs een WK-finale gekeept. Naast het kampioenschap in 2009 heeft AZ in het verleden nog meer prijzen gewonnen. Zo werden de Alkmaarders landskampioen in 1981 en hebben ze tweemaal de KNVB beker gewonnen. Ook heeft AZ zich vier keer winnaar van de Johan Cruijfschaal mogen noemen.